Lapsen kanssa ulkomaille matkustavat suuntasivat maistraatteihin hankkimaan virkatodistuksia

Lapsen kanssa matkustavan ulkomaanmatka voi hankaloitua ja viivästyä ilman maistraatin virkatodistusta ja toisen huoltajan kirjallista suostumusta. Harva suomalainen tietää, että suostumus ja virkatodistus olisi hyvä olla mukana lomamatkalla.

Kotimaa
Passi naisen kädessä.
Suomalainen passi on edelleen maailman parhaita matkustusasiakirjoja.Tuomas Hirvonen / Yle

Yle kertoi heinäkuun alussa, että lapsen kanssa matkustava huoltaja voi tarvita toisen huoltajan kirjallisen suostumuksen lomamatkaa varten.

Ulkoministeriö suosittelee, että lapsen kanssa matkustavilla huoltajilla olisi passien lisäksi kirjallinen lupa toiselta huoltajalta ja maistraatin virkatodistus.

Harvat suomalaiset ovat tienneet, että matkan tekeminen saattaa vaikeutua ilman kyseisiä matkustusasiakirjoja. Esimerkiksi Venäjälle lasten kanssa matkustavat voivat tarvita virkatodistuksen.

Myös EU-maiden rajatarkastuksissa saatetaan kysyä virkatodistusta ja toisen vanhemman kirjallista suostumusta kyseiseen lomamatkaan. Ulkoministeriön mukaan asiakirjojen puuttuminen voi hankaloittaa tai ainakin viivästyttää matkan tekoa.

Nyt tieto matkustusasiakirjoista vaikuttaisi saavuttaneen ainakin osan suomalaisista. Useista Suomen maistraateista kerrotaan, että Ylen uutisointi on lisännyt virkatodistusten hankkimista.

Esimerkiksi Turun maistraatista kerrotaan, että aikaisempina vuosina virkatodistuksia ei ole haettu ulkomaanmatkoja varten. Määrä on kasvanut uutisoinnin jälkeen.

Espoon maistraatin tarkastaja Hilkka Karvinen kertoo, että virkatodistuksia on haettu nyt selvästi tavallista enemmän. Hakijat ovat olleet alaikäisten lasten vanhempia, jotka aikovat matkustaa ilman toista huoltajaa ulkomaille lapsen kanssa. Myös vanhemmat, joilla on eri sukunimi lapsen kanssa, ovat hakeneet virkatodistuksia aiempaa enemmän. Espoossa virkatodistuksia kysytään useita kertoja päivässä.

Myös Itä-Suomessa virkatodistusten kysyntä on kasvanut. Muun muassa Joensuun maistraatista todistuksia kysytään päivittäin.

Poikkeuksen tekee Helsinki, jonka maistraatista virkatodistuksia haetaan edelleen harvakseltaan.