Pelkosenniemelle voisi tulla hirsikoulu

Pelkosenniemellä selvitetään nyt, korjataanko kirkonkylän sisäilmaongelmainen peruskoulu vai rakennetaanko tilalle uusi koulurakennus, mahdollisesti hirrestä. Jos uusi koulu rakennetaan, yksi sen sijoitusvaihtoehdoista olisi Pyhätunturi.

Kotimaa
Pelkosenniemen koulu
Pelkosenniemen koulu on pois käytöstä huonon sisäilman vuoksi. Oppilaat ovat väistötiloissa. Myös samassa rakennuksessa ollut kirjasto on muuttanut kunnantalolle.Esko Puikko / Yle

Suomessa on jo ainakin yksi kuuluisa hirsikoulu: Pudasjärven 10 000-neliöinen hirsikampus, joka valmistui tänä vuonna. Pelkosenniemellä tilaa tarvittaisiin 1 500 nelöitä.

Kaikki riippuu kunnanvaltuustosta: Se päättää elokuussa, remontoidaanko sisäilmaongelmista kärsivä vanha koulu vai rakennetaanko uusi. Materiaalina voisi siis olla myös hirsi. Selvityksiä eri vaihtoehdoista laaditaan parhaillaan.

Oppilaat pääsevät väistötiloista pois aikaisintaan loppuvuonna 2017.

– Jos valtuusto päättää, että nykyinen peruskoulu korjataan, niin sitten alkaa tarkempi korjaussuunnitelman teko. Korjaukset päästään aloittamaan hyvinkin pikaisesti, koska koulu on tyhjillään, Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas sanoo.

– Ja voisin arvioida, että ensi vuoden loppuun mennessä olisi vanha koulu käytössä.

Kunnanjohtaja luottaa remontinkin onnistuvan

Pelkosenniemellä ei pelätä, että vanhan korjaus lopulta epäonnistuisi, kuten esimerkiksi Rovaniemen Vaaranlammen koululle kävi.

– Olemme ottaneet tämän huomioon, olemme myöskin vierailleet eri remontoiduissa kouluissa. Mutta pitää ottaa myös huomioon, että hyvin suuri osa kouluista, joita remontoidaan, se remontti onnistuu, Severinkangas toteaa.

Tarkoitus olisikin rakentaa vanhan peruskoulun sisusta aivan uusiksi.

Hirsikoulu olisi valmis vuonna 2018

Uuden koulun kohdalla päätettävänä olisi sijoituspaikka ja rakennusmuoto: Nämä vaikuttavat myös osaltaan kustannuksiin. Pyhätunturiakin pohditaan koulun rakennuspaikaksi kirkonkylän ohella.

– Uuden koulun suunnittelu vaati myös kohtuullisen pitkän ajan, jotta siitä saadaan mahdollisimman toimiva. Ja riippuen siitä, millä rakennustekniikalla se tehdään, niin aikaisintaan se on valmis ensi vuoden lopussa.

– Jos tehdään paikalleen rakennettava koulu hirrestä, niin se on sitten 2018 keväällä tai syksyllä käytössä.

Oppilaat väistötiloissa osuuspankilla

Pelkosenniemen kirkonkylän koulu ja siinä sijaitseva kirjasto jouduttiin ainakin väliaikaisesti sulkemaan kevättalvella. Tiloissa havaittiin kosteusvaurioita, hometta ja mikrobiperäistä hajua. Rakennusta on jo aiemmin korjattu.

Jo viime keväänä osa oppilaista siirrettiin vanhasta koulusta Pohjolan Osuuspankin omistamiin tiloihin. Siellä opetuksen pitäisi jatkua syksyllä. Remonttia tiloihin tehdään tälläkin hetkellä. Rahaa korjauksiin menee ainakin 60 000 euroa.

Pertti Severinkangas sanoo, että vanhan koulun korjaus maksaisi alustavien arvioiden mukaan 1,2 miljoonaa euroa. Uuden keskihinta taas olisi noin neljä miljoonaa euroa, ja kalusteet vielä tämän päälle.