1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Heikko strutsinpoikanen jäi munaan jumiin – katso videolta sitkeä taistelu maailmaan

Strutsitilalla Kouvolassa syntyneet strutsinpoikaset olivat niin heikossa kunnossa, etteivät saaneet munankuorta rikki omin voimin. Myös ulospääsy munasta kesti tunteja. Kaikki selvisivät kuitenkin koettelemuksesta hengissä.

Kotimaan uutiset
strutsin pää

Laurilan strutsitilalla Kouvolassa eletään jännittäviä aikoja. Yhdeksästä strutsinmunasta on kuoriutunut tähän mennessä kolme poikasta, muiden kuoriutumista odotellaan vielä.

– Poikaset ovat olleet tänä vuonna heikkoja, mutta kaikki kuoriutuneet ovat kuitenkin lopulta päässeet ulos ja selvinneet hengissä. En tiedä, onko koneissamme vikaa vai ovatko ne muuten vain huonokuntoisia, kertoo tilan toinen omistaja Outi Johansson.

Kun kuori on lohjennut, poikanen tulee sieltä ulos omaa tahtiaan. Poikasta ei saa tässä vaiheessa enää auttaa.

Outi Johansson

Strutsinpoikasen kuoriutuminen ei ole ihan kevyttä puuhaa. Se joutuu rikkomaan munankuoren potkimalla ja työntämällä, koska sillä ei ole muille linnuille tyypillistä "munahammasta".

Strutsinmuna painaa 1,5 kiloa ja vastaa 24 kananmunaa. Poikaselta voi mennä kuoriutumiseen jopa vuorokausia.

Väri paljastaa sukupuolen

Noin 80 prosenttia strutsinpoikasista pystyy rikkomaan munansa kuoren itse. Laurilan tilalla poikaset ovat tarvinneet apua päästäkseen alkuun. Käytännössä muna on jouduttu lohkaisemaan rikki.

– Kun kuori on lohjennut, poikanen tulee sieltä ulos omaa tahtiaan. Siinä voi mennä pitkäänkin. Poikasta ei saa tässä vaiheessa enää auttaa, koska verisuonten on annettava vetäytyä, Johansson toteaa.

Pikkustrutsin on myös potkaistava itsensä munankuoresta eroon omin voimin, jotta napanuora katkeaa luonnollisesti.

Kuoriutumisen lopussa poikasen keltuaispussi vetäytyy sen vatsaan "eväspussiksi". Vararavintonsa turvin se selviää jopa neljä vuorokautta syömättä.

Strutsi kasvaa nopeasti ja on täysikasvuinen vuoden ikäisenä. Silloin ruskeankirjavat poikaset myös vaihtavat väriään, ja sukupuoli viimeistään selviää.

Urokset ovat väriltään mustia, naaraat harmaita.