Hyppää sisältöön

Humoristibloggaajan siivousmetodissa mikään ei ole pyhää – GoneMari hävittää tavarat luonnollisesti

Tamperelainen perheenäiti Maiju Asikainen toteuttaa kodissaan uutta tavaroiden raivausmetodia. Humoristibloggaajan GoneMari -metodissa poistetaan monenlaisia kodin tavaroita lompakoista auton avaimiin.

Blogisti Asikaine eli Maiju Asikainen on gonettanut tätinsä perintösandaaleista toisen, siispä lähti GoneMarin innoittamana paljain jaloin juhliin. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Perheenäiti Maiju Asikainen toteuttaa kodissaan uutta tavaroiden raivausmetodia, GoneMaria.

Ne on nyt gonetettu ja unohdettu ja henkarissa on tilaa.

Maiju Asikainen

– Meille on kehittynyt oikeastaan ihan luonnostaan tällainen menetelmä, joka sopii esimerkiksi monilapsiseen perheeseen tai vaikka kommuuniin. Siinä ei tarvitse miettiä tavaroiden omistussuhteita tai tärkeyttä tai käyttötarkoitustakaan. Niitä vaan hävitellään pitkin Tamperetta. Unohdetaan bussiin ja neuvoloitten naulakoihin.

Esimerkiksi kaukosäädin on erittäin helppo gonettaa. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Asikaisen GoneMari on kotikutoinen vastaveto Suomessakin lähes kulovalkean tavoin leviävälle KonMari -siivousfilosofialle. Japanilaisen Marie Kondon kehittämässä KonMarissa mm. luovutaan kaikista niistä tavaroista, jotka eivät tuota käyttäjälleen iloa.

Lapsiperheissä ja usemman hengen talouksissa tavaroiden karsiminen KonMari-metodilla saattaa olla vaikeaa, koska asukkaiden mielipiteet tavaroiden iloa tuottavasta ominaisuudesta saattavat erota dramaattisesti.

Maiju Asikaisen mukaan mikään ei ole pyhää GoneMari -menetelmälle.

– Usein tässä metodissa poistetaan myös auton avaimia, lompakoita ja niin edelleen. Aina ei tiedä, kuka metodin on päräyttänyt meilläkin käyntiin. Onko se kolmevuotiaan toteuttamaa, jolloin esimerkiksi kaukosäädin saattaa kolmen kuukauden päästä löytyäkin pihan halkopinosta.

Ilosanoma leviää gonettamalla

GoneMari -menetelmä on tosi tehokas, sanoo Maiju Asikainen.

– Tohon naulakkoon rupee tuleen tosi kivasti tilaa, kun kaikki kuravaatteet hukkuu. Aina minä toivon, että toivottavasti ne ovat saaneet uuden, hyvän kodin, koska se on oikeastaan ainoa tapa levittää tätä ilosanomaa. Ja toivottavasti ne eivät vie hirveästi tilaa ja aiheuta kaaosta siellä uudessa kodissa.

Perheen lapset toteuttavat Asikaisen mukaan menetelmää kiitettävästi.

Tästä naulakosta voi hukata vielä muutaman takin, mutta kurahaalareita ei löydy enää kaikille. GoneMari on iskenyt. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

– Kolmevuotias on tosi tehokas ja nyt nuorempi alle vuoden ikäinen on ruvennut hyvänä kakkosena tuleen perässä, jopa ehkä tehokkaampi. On vielä villimpiä ne ideat mitä pitää poistaa tai laittaa vaikka vessanpönttöön.

Myös taloudessa asuva mies on pioneeri tässä jo ennen lapsia, kertoo Asikainen.

– Hän on esimerkiksi poistanut varmaan jo nipullisen kotiavaimia. Joskus, kun olen löytötavaratoimistosta niitä etsinyt, niin on löytynyt edelliset, vuosi sitten hukkuneet avaimet sieltä.

Tohon naulakkoon rupee tuleen tosi kivasti tilaa, kun kaikki kuravaatteet hukkuu.

Maiju Asikainen

Tavarapaljoudesta ei perheessä juuri ole riitaa, sanoo Maiju Asikainen.

– Lähinnä välillä keskustellaan, että pitikö se neuvolakortti jättää, että olisiko sitä vielä tarvittu. Mutta sitten todetaan, että ehkä parempi, ettei sitä ole tuossa eteisen hyllyssä. Siinä on ihan tarpeeksi roinaa muutenkin.

Mitä lopulta tarvitaan?

Maiju Asikainen suosittelee GoneMari -menetelmää perfektionisteille.

– Tämä on aika hyvä, jos kiristää hermoa jokaisesta hukkuneesta asiasta. Se opettaa katsomaan tätä asiaa ja miettimään, että tarvitseeko sitä lopulta. Ei ole hirveän montaa asiaa, mitä kaipaisi vielä vuoden päästä. Kunhan lapset ovat tallella eikä kenellekään satu mitään.

Eteisen hylly on varma GoneMarin musta aukko, avaimet ja neuvolakortti katosivat tästä. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Harvaa esinettä Asikainen sanoo jääneensä kaipaamaan.

– Ehkä yhtä takkia, minkä poikaystävä hukkasi. Siitä olen yhä vähän katkera ja jaksan siitä muistuttaa, mutta muuten olen yrittänyt päästä niistä yli.

Välillä keskustellaan, että pitikö se neuvolakortti jättää, että olisiko sitä vielä tarvittu.

Maiju Asikainen

– Ne on nyt gonetettu ja unohdettu ja henkarissa on tilaa.

Näin sanoi Maiju Asikainen, tai oikeastaan blogisti Asikaine, jonka nettipäiväkirjasta (siirryt toiseen palveluun) voit lukea tarkemmin tästä lapsiperheen äidin metodista ja muista kommelluksista, kuten kolmevuotiaasta smuutikokista, joka unohti laittaa koneeseen kannen ennen kuin painoi käynnistä-nappia.