"Ovet ja ikkunat kiinni" – Helsingin jättityömaat huonontavat lähialueiden sisäilmaa

Helsingin Pasilassa, Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa on massiiviset rakennustyömaat, joiden kiviaines- ja räjäytyspöly voivat aiheuttaa ongelmia työmaiden lähellä asuville, erityisesti astmaatikoille. Ilma-asiantuntijan mukaan hengityssuojaimiin ei kuitenkaan ole tarvetta.

Kotimaa
Tripla-työmaaksi kutsuttu Keski-Pasilan työmaa.
Pasilan asemarakennus puretaan vuoden 2017 loppuun mennessä.Derrick Frilund / Yle

Helsingin seudun ympäristöpalvelu-kuntayhtiö HSY:n ilma-asiantuntijan Maria Myllysen mukaan heinäkuussa ilmanlaatu on pääkaupunkiseudulla lähtökohtaisesti hyvä, eikä katupölyjä tai pakokaasuja ole pahemmin ilmassa. Tämä johtuu muun muassa kesäloma-ajan hiljentyneestä liikenteestä.

Rakennustyömailla ja niiden liepeillä hiukkaspitoisuudet sen sijaan saattavat ajoittain nousta.

– Se on kiviaines- ja räjäytyspölyä, joka vaikuttaa hengitysteiden kautta. Siitä kärsivät erityisesti astmaatikot. Hengityssuojaimiin ei kuitenkaan ole tarvetta.

Massiivisia rakennustyömaita on Helsingin Pasilassa, Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa.

– Kyllähän se asukkaita haittaa, koska työmaat ovat toiminnassa viikkoja, kuukausia, jopa vuosia, Maria Myllynen sanoo.

Myllysen mukaan rakennustyömaan lähellä asuvan kannattaa pitää ovet ja ikkunat kiinni. Jos asunnossa on tuloilmansuodatin, suodattimia kannattaa vaihtaa useammin. Taloyhtiöstä voi vielä varmistaa suodattimien toimivuuden.

– Työmailla on ympäristöluvat, ja ympäristökeskuskin valvoo niitä. Meille on vuoden mittaan tullut yhteydenottoja isoilta työmailta. Tarvittaessa ympäristökeskuksen ihmiset käyvät tarkistamassa, ovatko asiat kunnossa.