Kotimaisen marjan aika on nyt – mustikan torihinnat viime vuoden tasolla

Mustikka on kypsä poimittavaksi – tai ostettavaksi. Pohjalaisilla toreilla mustikan hinta näyttää tänä vuonna olevan keskinkertainen ja samalla tasolla kuin viime vuonna. Sadon arvellaan olevan myös kohtalainen.

mustikka
Alvarin torimyynti tekee kauppaa Seinäjoen torilla.
Alvarin torimyynti tekee kauppaa Seinäjoen torilla. Elina Niemistö / Yle

Mustikkaa näyttäisi tulevan pohjalaisille tavanomaiseen tapaan. Myös hinnat liikkuvat edellisvuosien tasolla. Sekä Seinäjoen että Vaasan torilla metsämustikkaa on myyty tänään tiistaina (19.7.) kuuden euron litrahintaan. Vaasan torilla litrahinta on jo tullut euron verran alaspäin. Viiden kilon laatikko irtosi molemmista paikoista 30-40 euron hinnalla, riippuen marjan laadusta.

– Paikka paikoin mustikkaa on hyvin. Mutta kun noita poimijoita kuuntelee, joissakin paikoissa ei ole marjoja eli joutuu kierrellä paljon metsässä. Kyllä kai kuitenkin kohtalainen sato on ainakin tässä Länsi-Suomen alueella, sanoo Laihianpoikien yrittäjä Olli Kumara.

Mustikan perkausta käsin ritilällä.
Mustikan perkausta käsin ritilällä.Elina Niemistö / Yle

– Noukkijat sanoo, että mustikkaa on kosteilla alueilla vain, sanoo puolestaan Alvarin torimyyntiä Seinäjoen torilla hoitava Markku Honkaranta.

Honkaranta arvelee, että hinta on nyt keskitasoa sen takia, että on tiettyjä alueita Suomessa, jonne tulee hyvin paljon mustikkaa.

Se, onko marjaa paljon vai vähän, on usein marjastajasta kiinni eli suhteellinen käsite. Kauden keston määrittelevät sääolot, mutta mustikan paras poimintakausi kestää tavallisesti muutaman viikon.

Talvituhot koskevat mansikkaa ja vadelmaa

Viime viikot on puhuttu mansikan heikosta saatavuudesta ja jopa loppumisesta. Joillain tiloilla mansikan taimet paleltuivat talven lumettomissa pakkasissa, mutta samoin kävi myös monella vadelmatilalla. Myös vadelmaa on paikoin heikosti saatavissa myyntiin.

Mansikan osalta loppukesän uusi sato on kuitenkin vielä kypsymässä.

– Keväällä on istutettu uusia mansikan taimia ja ne kypsyvät elokuulla, jos sää on hyvä. Sadon määrästä ei kuitenkaan pysty kukaan sanomaan mitään, arvioi Markku Honkaranta.

Myös sieniä on kerrottu olevan nyt sateiden ansiosta runsaasti, mutta Seinäjoen torilla on vasta ensimmäistä päivää kantarelleja myytävänä. Etelä-Pohjanmaalla sienet ovat juuri vasta nousseet.