1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelit

Saako hautausmaalla tai kaupassa pelata? Poliisi ohjeistaa Pokémonien metsästäjiä

Pokémon Go:n pelihuuma on saanut suuren joukon innokkaita pelaajia liikkeelle ympäri Suomea. Yle Uutiset pyysi poliisia kertomaan, millaisia sääntöjä pelaajien tulisi ottaa huomioon eri pelipaikoissa.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Maailmalla jättimenestystä saavuttanut mobiilipeli Pokémon Go julkaistiin viime viikonloppuna myös Suomessa. Viime päivinä katukuvassa on näkynyt Pokémonien metsästäjiä, jotka kännykän avulla ottavat Pokémoneja eli virtuaalisia pelihahmoja kiinni.

Poliisin mukaan julkisilla paikoilla pelaaminen on sopivaa, jos ei pelaamisella aiheuta järjestyshäiriöitä, vaaraa tai estä pelipaikan käyttöä sen alkuperäisestä käytöstä.

Yle Uutiset pyysi poliisia ohjeistamaan, millaisia sääntöjä pelaajien tulisi ottaa huomioon eri pelipaikoissa. Kysymyksiin vastaa komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Saako kaupassa pelata?

– Kauppa on lähtökohtaisesti julkinen paikka. Kaupassa pelaaminen on ok, kunhan ei aiheuta vaaraa muille paikkojen käyttäjille tai liikkujille. Kaupassa pelaaminen on sallittua, mutta kauppias voi kieltää pelaamisen, jos pelaamisesta aiheutuu häiriöitä muille asiakkaille.

Saako kirkossa pelata?

– Kirkko on julkinen paikka, joten kirkossa pelaaminen ei lähtökohtaisesti ole kiellettyä. Pelaaminen kirkossa voi kuitenkin olla hyvien tapojen vastaista.

– On hyvä kunnioittaa kirkon perinteitä. En suosittele, että kirkossa pelataan ainakaan silloin, kun kirkossa on toimitus menossa.

Saako hautausmaalla pelata?

– Hautausmaa on yleinen paikka, joten pelaamista siellä ei lähtökohtaisesti voi kieltää. Hautausmaalla on kuitenkin syytä ottaa huomioon muut liikkujat ja ihmisten hautarauhaa tulee kunnioittaa.

Saako baarissa pelata?

– Baarissa voi pelata. Baarin pitäjä voi kuitenkin kieltää pelaamisen, jos se häiritsee asiakkaita.

Saako kerrostalon piha-alueella pelata?

– Kyseessä on puolijulkinen paikka. Jos pihalle on vapaa pääsy, siellä voi pelata. Sisään rappuun tai parvekkeelle ei saa mennä. – Piha-alueen poikki voi kuitenkin liikkua, jos sinne on vapaa pääsy. Piha-alue on kuitenkin lähtökohtaisesti tarkoitettu kerrostalon asukkaille ja siellä vieraileville ketä siellä liikkuu.

– Taloyhtiö voi kieltää pelaamisen rajaamalla piha-alueen selkeästi.

Entä omakotitalon tai rivitalon piha-alueella?

– Kyseessä selkeästi yksityinen piha-alue, jossa [talon ulkopuoliset] eivät saa pelata.

Maailmalla on jo kohistu Pokémon-pelin mahdollisista vaaroista. On esimerkiksi jo raportoitu joistakin liikenneonnettomuuksista, joissa pelaajat ovat seuranneet ympäröivää maailmaa älypuhelimen ruudun läpi ja joutuneet liikenneonnettomuuteen.

Poliisin mukaan puhelimen selaaminen autolla ajaessa on kiellettyä. Puhelinta ei pidä selailla myöskään pyöräillessä ja jalankulkijankin on syytä pysyä valppaana. Poliisi suhtautuu pelaamiseen positiivisesti kunhan siitä ei aiheudu vaaraa tai häiriöitä muille tai pelipaikan alkuperäinen käyttötarkoitus ei häiriinny.

– Hyvä, että ihmiset liikkuu ja pelaa, sanoo komisario Jarmo Ojala.

Artikkelin lähteenä on käytetty myös Helsingin poliisilaitoksen tiedotetta.