Suomen Bioetanoli olisi ostanut UPM:n laitteet – nyt koko Myllykosken tuotantolaitos vaarantuu

Suomen Bioetanoli Oy on tyrmistynyt UPM:n myyntipäätöksestä. Bioetanolitehtaan perustaminen Myllykoskelle voi jopa vaarantua, yhtiön toimitusjohtaja Aate Laukkanen sanoo.

Kotimaa
Myllykoskelle suunniteltu bioetanolilaitos käyttäisi raaka-aineena olkea
Myllykoskelle suunniteltu bioetanolilaitos käyttäisi raaka-aineena olkea.Juha Korhonen / Yle

Biopolttoainetuotantoa Myllykosken tehtaalle suunnitellut Suomen Bioetanoli Oy on tyrmistynyt UPM:n myyntipäätöksestä. Bioetanolitehtaan perustaminen Myllykoskelle voi jopa vaarantua, yhtiön toimitusjohtaja Aate Laukkanen sanoo.

– Nyt myyty lämpölaitos oli juuri se, joka oli elintärkeä meidän laitoksemme kannalta. Olisimme ostaneet laitteet jo viime tammikuussa, mutta UPM halusi silloin siirtää kauppoja. Nyt yhtiö sitten päätti näin, Aate Laukkanen ihmettelee.

Uuden lämpölaitoksen kustannukset ovat Laukkasen mukaan noin 55 miljoonaa euroa.

– Investoreillemme tämä on luonnollisesti ikävä uutinen, koska bioetanolitehtaan perustamiskustannukset nousivat tuntuvasti.

"Vuosien työ vaarantunut"

Laukkasen mukaan on harmillista, että jo vuosia tehty työ bioetanolitehtaan perustamiseksi Myllykoskelle on nyt vaarantunut. Hankkeen kohtalosta toimitusjohtaja ei kuitenkaan vielä halua sanoa viimeistä sanaa.

– Yhtiön hallitus selvittää seuraavaksi yhdessä sidosryhmiensä kanssa, onko hankkeen jatkaminen mahdollista, Suomen Bioetanoli Oy:n toimitusjohtaja Aate Laukkanen sanoo.

Mietittäväksi tulee muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä ehdollinen 30 miljoonan euron energiatuki.

"Työpaikat olisivat tarpeen"

Aate Laukkanen pitää Myllykosken bioetanolitehtaan vaarantumista harmillisena etenkin sen työllistämispotentiaalin takia.

– Bioetanolituotanto toisi uutta elinvoimaa Myllykoskelle. Se työllistäisi satoja ihmisiä, ja ne työpaikat olisivat Kymenlaaksossa tarpeen, Aate Laukkanen harmittelee.