Erakot halutaan ihmisten ilmoille Espoossa

Yksi kymmenestä suomalaisesta kärsii yksinäisyydestä. Erityisen hankala tilanne on, jos yksinäisyyteen liittyy myös sosiaalista eristyneisyyttä. Omiin oloihinsa jättäytyneiden saaminen tukitoimintojen ja -palvelujen äärelle vaatii pitkäjänteistä työskentelyä. Espoossa pyritään vahvistamaan kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyötä eristäytyneiden ihmisten tavoittamiseksi.

Espoo
Virpi Uusitalo toimipisteen ovella.
Virpi Uusitalo toivottaa yksinäisyydestä kärsivät Kutsu-hankkeen pariin Espoossa. Olli-Pekka Kursi / Yle

Espoon kaupunki ja Espoon mielenterveysyhdistys kohdistavat katseensa 29-65 -vuotiaisiin espoolaisiin, joiden arvellaan olevan sosiaalisesti eristyneitä. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittaman, kaksivuotisen hankkeen tarkoituksena on saada eristyneitä henkilöitä erilaisten kaupungin ja kolmannen sektorin palveluiden ja toimintaryhmien pariin.

Jos on yksin kotona niin omat kuviot ovat helposti kaventuneet.

Virpi Uusitalo

Tarvetta yksinäisyyden selättämiselle on, uskoo hankevastaava Virpi Uusitalo.

– Se on iso inhimillinen tragedia.

Sosiaalisesti eritäytyneitä etsitään mm. leipäjonoista

Virpi Uusitalon mukaan erakkoja tavoitetaan tällä hetkellä esimerkiksi kaupungin aikuissosiaalityön tai HUS:n psykiatrian kautta. Lisäksi nyt alkaneen Kutsu-hankkeen työntekijät jalkautuvat leipäjonoihin ja sosiaalityön toimistojen auloihin.

Hankkeen tarkoituksena on kuitenkin kehittää aivan uudenlaisia tapoja löytää yksinäisyydestä kärsiviä ihmisiä, Uusitalo kertoo.

– Pitäiskö vallata espoolaiset kerrostalot, käydä kolkuttelemassa yksitellen kaikki porraskäytävät?

Kohtaamisia asiakkaan ehdoilla

Kaupungin ja kolmannen sektorin toimijat voivat ehdottaa asiakkailleen uusien palvelujen äärelle hakeutumista, mutta toimintaan voi ilmoittaa myös yksinäisen henkilön omasta lähipiiristä. Yksinäinen ihminen voi itsekin ilmoittautua mukaan. Kaikki perustuu henkilön omaan vapaaehtoisuuteen ja motivaatioon. Kaikki alkaa perusasiasta, tutustumisesta.

Virpi Uusitalo työpöytänsä ääressä.
Hankevastaava Virpi Uusitalo kuulee mielellään uusia ideoita siitä, kuinka sosiaalisesti eristäytyneisiin saa parhaiten kontaktin. Olli-Pekka Kursi / Yle

Aluksi kahdenkeskistä tapaamista voi olla hankalaa sopia, koska usein eristäytymisen taustalla on esimerkiksi masentuneisuutta, Uusitalo myöntää.

– Perumisia tulee mutta se on ihan luonnollista, kun on kysymys masentuneesta ihmisestä. Tärkeää on kuitenkin lähettää kannustava viesti, että nähdään sitten joku toinen päivä, vaikka tänään et jaksanutkaan.

Sosiaalinen media ei korvaa aitoa ihmiskontaktia

Hankevastaava Virpi Uusitalon mukaan sosiaalisesti eristäytyneen ihmisen päivärytmi on useimmiten kääntynyt päälaelleen erityisesti silloin, jos tämä on työelämän ulkopuolella. Yksinäinen valvoo yöt ja on yleensä kotonaan. Hän viettää paljon aikaa netissä, myös sosiaalisen median parissa. Se ei kuitenkaan korvaa ihmiskontaktia, Uusitalo muistuttaa.

– Jos on yksin kotona, niin omat kuviot ovat helposti kaventuneet.

Kaikkien toimintaan mukaan tulleiden kanssa selvitetään se, mikä elämään on ainakin aikaisemmin tuonut iloa. Lisäksi esimerkiksi vanhoja, mieluisia harrastuksia pyritään herättämään uudelleen henkiin.

Jo olemassa olevien palvelujen lisäksi Kutsu-hankeessa on mahdollista perustaa uusia yhdessä tekemisen muotoja asiakkaiden omien toiveiden mukaan.

Ensin Espoo, sitten muualle?

Rahaa hankkeella on kaikkiaan vuosien 2016-2018 väliselle ajalle, Uusitalo sanoo. Hän toivoo, että senkin jälkeen uudet toimintamallit jäävät käyttöön koko yhteistyöverkostossa Espoon kaupungista eri järjestöihin.

– Lähdetään liikkeelle nyt kotinurkilta Espoosta, ja jos malli toimii, niin sitä voi monistaa tietysti muuallekin.