1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siilinjärven Pesis

Kuopion ja Siilinjärven ampumistapausten päätekijälle viiden vuoden vankeustuomio

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi 28-vuotiaan kuopiolaismiehen viiden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa taponyrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Tuomio liittyy Siilinjärven Huvikummussa ja Kuopion Pihkainmäessä helmikuussa sattuneisiin ampumistapauksiin.

Siilinjärven Pesis
Kartta jossa näkyy Kuopio ja Pihkainmäen kylä
Antti Karhunen / Yle

Pohjois-Savon käräjäoikeus on antanut tuomion liittyen Siilinjärven Huvikummussa ja Kuopion Pihkainmäessä helmikuussa sattuneisiin ampumistapauksiin. Käräjäoikeus tuomitsi päätekijän, 28-vuotiaan kuopiolaismiehen viiden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Tuomio tuli muun muassa tapon yrityksestä, kahdesta ampuma-aserikoksesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä huumausaine- ja dopingrikoksesta. Varkauden osalta syyte hylättiin.

Käräjäoikeuden mukaan päätekijä ampui toista miestä jalkaan ja pahoinpiteli tätä pesäpallomailalla. Käräjäoikeus tuomitsi maksamaan uhrille korvauksia muun muassa tilapäisestä haitasta, kärsimyksestä, ansionmenetyksestä ja kosmeettisesta haitasta runsaat 40 000 euroa.

Päätekijä myös ampui muutaman laukauksen vapaa-ajan asunnolla Pihkainmäen Hiekkalahdessa kiinniottotilanteessa, jossa oli mukana 11 poliisia. Syytetty kertoi ampuneensa kiinniottotilanteessa kaksi laukausta yläviistoon. Tämän tapauksen osalta käräjäoikeus totesi, että asiassa jäi näyttämättä, että joku poliiseista olisi ollut ampumahetkellä ampumalinjalla. Sen vuoksi syyte vaaran aiheuttamisesta hylättiin ja miehen katsottiin syyllistyneen varomattomaan käsittelyyn.

Käräjäoikeus katsoi tapon yritykseksi

Syyttäjä vaati päätekijälle noin kymmenen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa murhan yrityksestä. Pääepäilty kiisti syytteen murhan yrityksestä, mutta myöntää ampuneensa toista miestä jalkaan Siilinjärvellä. Käräjäoikeuden mukaan pääsyytetty myös löi uhria ainakin kolme kertaa pesäpallomailalla päähän. Käräjäoikeuden mukaan kyse ei kuitenkaan ollut murhan vaan tapon yrityksestä. Käräjäoikeus ei pitänyt tekoa erityisen raa'alla tai julmalla tavalla tehtynä.

Tapauksessa mukana olleelle toiselle miehelle syyttäjä vaati yhdeksän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa murhan yrityksestä, avunannosta murhan yritykseen, varkaudesta ja ampuma-aserikoksesta. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei syytetty osallistunut tapon yritykseen ja hylkäsi syytteen tältä osin. Hänet tuomittiin vahingonteosta, varkaudesta, ampuma-aserikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 60 päiväksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Miesten kuskin osalta käräjäoikeus hylkäsi syytteen avunannosta murhan yritykseen ja tuomitsi kuskina toimineen miehen rikoksentekijän suojelemisesta 60 päiväsakkoon.

Syytettynä olleen naisen osalta huumausaine- ja dopingrikossyytteet hylättiin ja hänet tuomittiin kulkuneuvon oikeudetta kuljettamisesta 15 päiväsakkoon.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue seuraavaksi