1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pokémoneja jahdataan keskellä tietä – "Autoilija ei osaa odottaa tielle hypähtävää pelaajaa"

Uutuuspeli on saanut ihmiset hyppimään liikenteen seassa holtittomasti, koska virtuaaliolennot halutaan napata nopeasti kiinni.

Mobiilipeli Pokémon Go on noussut jätti-ilmiöksi. Kuva: Piroschka Van De Wouw / EPA

Mobiilipeli Pokémon Go on villinnyt pelaajat Suomessa heti, kun se viime lauantaina tuli ladattavaksi sovelluskauppoihin. Peli saa ihmiset metsästämään kännykän avulla Pokémon hahmoja pihoilla, luonnossa, kaupungilla ja myös liikenteen seassa.

Esimerkiksi Lappeenrannassa ja Imatralla on nähty ihmisiä hyppimässä ja juoksemassa autoteillä Pokémonin metsästyksessä.

Liikenneturvan Kaakkois-Suomen yhteyspäällikkö Tarja Korhonen on seurannut huolestuneena lasten ja aikuistenkin pelikäyttäytymistä.

Tässä on pelin suunnittelijoillakin aikamoinen vastuu, kun pelihahmoja on keskellä liikennettä

Tarja Korhonen

– Autoilija ei välttämättä edes osaa odottaa, että sieltä hypähtääkin Pokémon-pelaaja keskelle ajoväylää. Siinä voi tulla aika monta yllätystä molemmin puolin, sanoo Korhonen.

"Liikenne ei ole oikea paikka pelata"

Peli on koukuttanut lasten lisäksi monia aikuisia jo muutamassa päivässä. Korhonen pitää positiivisena asiana sitä, että pelin myötä liikutaan ja ollaan ulkona, mutta liikenneturvallisuutta ei saisi unohtaa.

– Vanhemmilla on iso rooli, että lapsille opetetaan, ettei liikenne ole oikea paikka pelata ja leikkiä, sanoo Korhonen. 

Korhonen toivoo myös, että pelin kehittäjä Nintendo ottaa vastuuta Pokémon-hahmojen sijainnista.

– Tässä on pelin suunnittelijoillakin aikamoinen vastuu, kun pelihahmoja on keskellä liikennettä. Nyt olisi jo vähän isommankin keskustelun paikka, tässä on jo menty aika vaarallisillekin vesille, pohtii Korhonen.

"Meinasin törmätä ihmisiin"

Pelaajien huomio on ollut kännykän näytöllä liikenteen seuraamisen sijasta. Imatralla pelaajia on sosiaalisen median keskustelun perusteella nähty myös liikenneympyrässä.

Myös pelaajan itse on muistettava seurata liikennettä, toteaa yli viikon peliä pelannut Emmi Niitlahti Lappeenrannasta.

– Olin silloin ekana päivänä aika innoissani tästä uudesta pelistä ja meinasin melkein heti törmätä ihmisiin. Opin siinä aika nopeasti, että voisi kattoa vähän eteenkin, sanoo Niitlahti.