Syöpähoidot muuttuvat yhä yksilöllisemmiksi – hoitomuotojen yhdistelmiä tutkitaan kiivaasti maailmalla

Tutkimus tuo jatkuvasti uusia hoitomuotoja syöpään. Niin sanotulla immunoterapialla on saavutettu hyviä tuloksia syövän hoidossa viime vuosina.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Syöpätauteja vastaan käydään yhä yksilöllisemmillä hoidoilla. Yksi sellaisista hoitomuodoista on immunoterapia, jossa sairastuneen omaa puolustus- eli immuunijärjestelmää vahvistetaan syöpää vastaan, ja on saatu hyviä tuloksia.

Akateemikko Sirpa Jalkanen Kuva: Jenny Huttunen / Yle

30 vuotta syöpätautien syntyä ja hoitoa tutkinut akateemikko Sirpa Jalkasen mukaan immunologisella hoidolla on pitkät juuret, siihen perustuvia hoitomuotoja on ollut käytössä 1920-luvulta lähtien. Mutta enimmäkseen huonolla menestyksellä, koska mekanismeja ei ole tunnettu riittävän hyvin.

– Sen jälkeen geenejä on kloonattu (siirryt toiseen palveluun) ja opittu tuntemaan ihmisen genomi (siirryt toiseen palveluun). Nyt maailmalla on menossa todellinen boomi immunologisiin hoitoihin.

Suomessa immunologista hoitoa Jalkanen uskoo saavan jokainen, joka hoitoa tarvitsee.

– Syöpähoito ei ole juuri koskaan niin sanottua monoterapiaa, että mentäisiin yhdellä lääkkeellä. Immunoterapia tukee muita hoitoja.

Erilaisten hoitomuotojen yhdistelmistä on maailmalla käynnissä jopa satoja kliinisiä kokeita.

Kaikille hoito ei sovi

Hoitojen yksilöllinen räätälöinti tuli tutuksi melanoomaan sairastuneelle jyväskyläläiselle Sirpa Yksjärvelle. Viisi vuotta sitten hän päätti poistattaa pakarassaan olleen luomen, kun se alkoi kasvaa ja kipeytyä. Luomessa todettiin syöpäsoluja.

Kun valkosoluarvotkin alkoivat laskea, lääkäri totesi, ettei hoito taida sopia minulle.

Sirpa Yksjärvi

– Ensin leikkauksen jälkeen vain seurattiin, koska tilanne oli hyvä. Kun tauti alkoi levitä, aloitin interferonihoidon, joka on immunologista syöpähoitoa.

Immunoterapia soveltuu syöpiin, joilla on immunologinen perusta. Melanooma yksi sellaisista, samoin monet munuaissyövät.

Yksjärvelle hoito oli siinä mielessä helppo, että hän pystyi ottamaan pistoshoidon kotona. Aluksi kaikki sujui hyvin, mutta sitten alkoi epämääräinen väsymys.

– Olin niin väsynyt, että olin täysin pois pelistä tai sitten hyvin räjähdysherkkä. Hoito vaikutti psyykeeni voimakkaasti. Kun valkosoluarvotkin alkoivat laskea, lääkäri totesi, ettei hoito taida sopia minulle.

Omaa puolustusjärjestelmää vahvistetaan

Jalkasen mukaan syöpä syntyy, kun ihmisen oma puolustusjärjestelmä on laistanut tehtävästään.

Immunologisessa hoidossa elimistön omaa puolustusjärjestelmää vahvistetaan, joka tapahtuu akateemikon mukaan niin, että hoidolla "salvataan ne rakenteet soluista, jotka antavat syövän kasvaa".

– Aktivoimme omat puolustusmekanismisolut taistelemaan syöpää vastaan. Lääkkeet, mitä potilaalle annetaan, ovat ihan tavallisia, mutta ne annetaan suonensisäisesti sairaalassa.

Immunologiin hoitoihin kuuluu myös esimerkiksi onkolyyttinen immunoterapia, jossa syöpä pyritään nujertamaan virusten avulla.

Leikkaus pysäytti taudin

Yksjärven syöpä jatkoi leviämistä. Neljän lapsen äitiä alkoi pelottaa, myös seuraava hoitomuoto huolestutti.

– Seuraavan leikkauksen jälkeen kokeiltiin munuaissyöpälääkettä, mutta sekään ei auttanut.

Voin nyt hyvin, mutta tästä taudista ei parannuta.

Sirpa Yksjärvi

Kunnes keväällä 2013 etäispesäke poistettiin leikkauksessa, sen jälkeen Yksjärvi ei ole tarvinnut lääkitystä.

– Minulle on tullut juuri viisi vuotta diagnoosista, joten olen pitkäaikainen selviytyjä levinneestä melanoomasta. Voin nyt hyvin, mutta tästä taudista ei parannuta.

Syöpähoidoista ja -leikkauksista Yksjärveä muistuttavat jalkojen voimakas turvotus ja infektioherkkyys. Akateemikko Jalkanenkin toteaa, että kaikilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia.

– Tavallisesta aspiriinistakin saa vatsan kipeäksi ja verenvuotoja, jos sitä riittävän kauan syö. Syöpä on vakava asia, ja sen hoidoissa sivuvaikutuksia voidaan katsoa tiettyyn rajaan asti.

Yksilöllisyys yhä lisääntyy

Hoidot kehittyvät, jo Yksjärven sairastumisen aikana lääkerepertuaari on kaksinkertaistunut. Myös hoitojen yhä tarkempi räätälöinti yksilöllisesti lisääntyy.

– On tiettyjä syöpiä, josta katsotaan, minkälainen mutaatio siellä on, miten solu on muuttunut, ja sen perusteella jo nyt potilas saa tietyn hoidon tiettyyn syöpään, mutta se vain laajenee tulevaisuudessa.

Sirpa Yksjärveä ja Sirpa Jalkasta haastatteli Marja Roiha.