Naisjohtajan koru viestii valtaa, kauneudentajua – ja joskus huumoriakin

Korut kertovat kantajastaan, kantajat kertovat koruillaan. Viikinkiylimysten käädyt olivat aikanaan vallan, vaurauden ja vakaumuksen merkkejä. Näitä viestejä koruilla välitetään edelleen. Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright on nimittänyt korurasiaansa diplomatian työkalupakiksi.

Ulkomaat

1

Madeleine Albright rintapielessään suurikokoinen kultainen käärmekoru.
Madeleine Albright.Andrew Gombert / EPA

Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Madeleine Albrightin käärmeneula sai Saddamin tutisemaan

Kun Irakin johtaja Saddam Hussein kutsui Madeleine Albrightia lohikäärmeeksi tämän arvosteltua Irakin vetkuttelua ydinohjelmaneuvotteluissa, ilmestyi ulkoministerin rintapieleen tämä näyttävä käärmeneula.

Yhdysvaltain ensimmäinen naisulkoministeri (1997–2001) ja maan entinen YK-lähettiläs Albright nostikin pukukorut suurvaltapolitiikan välineeksi. Hän sanoi halunneensa tuoda joskus rutiininomaiseen diplomatiaan säväyksen huumoria.

Nopeaälyinen ulkoministeri viestitti kilpikonnakorulla keskustelujen juuttumista, ampiaisneula ilmaisi palestiinalaisten johtajalle Jasser Arafatille, että neuvotteluissa ei ole luvassa hunajaa vaan pistoja. Kotkakoru kunnioitti ulkoministerin virkavalaa.

Kun venäläiset mikittivät Albrightin toimiston, vihjaisi ulkoministeri kollegalleen Ivan Ivanoville tietävänsä salakuunteluyrityksestä. Puseroa somisti valtavankokoinen hyönteinen. Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut yrittäneensä arvailla tapaamisen rintaneulasta, millaisia tavoitteita Albrightilla kulloinkin oli. Niin aprikoi yhä useammin myös muu maailma.

Madeleine Albrightilla on kahdensadan arvokorun kokoelma. Hän on kirjoittanut korumuistoistaan kirjan "Read My Pins". Entinen ulkoministeri on sanonut, ettei "itse ole näyttävä persoona, mutta korut ovat. Käytin naisellisuuden asetta miesten maailmassa".

2

Theresa May.
Iso-Britannian pääministeri Theresa May virkaanastujaispäivänään 13. heinäkuuta 2016.Will Oliver / EPA

Pääministeri Theresa May ankkuroi Britanniaa Eurooppaan ketjukorulla

Kun Theresa May valittiin Britannian pääministeriksi johtamaan maataan EU:n ulkopuolelle, tuli hänestä väistämättä yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ja kuvatuimmista naisista. Näyttäviin kenkiin mieltyneen pääministerin koruvalinta virkakauden alkuun oli luottamusta herättävä ankkuriketju.

Suomalainen asiantuntija, korutaiteilija Annette Tillander luonnehtii kaulakorun kertovan itsevarmuudesta. Määrätietoinen ja harkitsevainen May saattaa Tillanderin arvion mukaan päättää koruvalinnoistaan itse, eikä välttämättä tukeudu tyylikonsultin apuun.

3

Presidenttiehdokas Hillary Clinton
Hillary ClintonRon Sachs / POOL

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton leikittelee väreillä

Entinen ulkoministeri Hillary Clinton on maratonkampanjakiertueensa aikana käyttänyt asuja värikartan täydeltä. Hän suosii kaulakoruja ja rintaneuloja, myös kevyistä materiaaleista. Erityisesti helmien luonnehditaan viestittävän naiselllisuutta. Ne ovat olleet naispoliitikkojen perinteinen valinta, joka säilyttää arvonsa ja suosionsa vuosisadasta ja vuosikymmenestä toiseen.

Kun helmiä suosineen Britannian entisen naispääministerin, Margaret Thatcherin koruja myytiin huutokaupassa, rautarouvan kaulanauha maksoi yli 60 000 euroa. Thatcherin myyntiin tulleen korukokoelman arvo yllätti meklarit Christie´sillä. Niistä saatiin maksettiin kymmenkertaisesti arvioitua suurempi summa, lähes 300 000 euroa.

4

Australian ulkoministeri Julie Bishop ASEM-kokouksessa Milanossa vuonna 2014.
Australian ulkoministeri Julie Bishop ASEM-kokouksessa Milanossa vuonna 2014.Matteo Bazzi / EPA

Ulkoministeri Julie Bishopin rintakoruissa kulkevat Australian villi luonto ja alkuasukkaiden unireitit

Entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia ja hänen australialaista kollegaansa Julie Bishopia yhdistää tehtävien lisäksi myös mieltymys samaan korusuunnittelijaan. Molempien ykkössuosikki on washingtonilainen korutaiteilija Ann Sand. Ulkoministeri Bishop on sanonut suosivansa erityisesti ulkomaanmatkoilla koruja, jotka kertovat hänen kotimaastaan, "ihmeellisestä Australiasta".

Myös Australian alkuperäiskansojen aboriginaalien tarinoista ammentavat korut ovat ulkoministerin suosikkeja. Aboriginaalien näkymättömien polkujen, hiekkaan piirtyvien unireittien renkaat toistuvat usein nähdyssä rintaneulassa. Kuvassa Australian ainutlaatuista eläinkuntaa edustaa jättiperhonen. Ulkoministeri Bishop on ilmoittautunut muodin, erityisesti rintakorumuodin ystäväksi. Esimerkiksi tammikuisella, viikon kestäneellä Yhdysvaltain matkalla Bishopilla oli jokaiselle päivälle erilainen rintakoru. Ulkoministeri sanoo luottavansa kotimaiseen Zhivagoon ja Isabel Aujouletiin.

5

Christine Lagarde.
Christine Lagarde.Boris Roessler / EPA

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde suosii laatuhuiveja

Ranskalainen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde suosii työtehtävissä linjakkaita jakkupukuja, joita hän piristää asusteilla, erityisesti huiveilla.

Talousasiantuntija ja entinen valtiovarainministeri on kirjoittanut oppaan naispoliitikkojen pukeutumisesta, jossa valttia ovat hyvät ompelijat, laatumateriaalit ja yksinkertaiset mallit. Selkeiden ja huomiota herättämättömien asujen käyttö tuo naisille arvovaltaa ja uskottavuutta, ominaisuuksia, joita myös vaikutusvaltaiset naiset joutuvat miesvaltaisessa politiikassa edelleen todistelemaan.

6

n
Saksan liittokansleri Angela Merkelin Merkelin tyyli henkii hillttyä luotettavuutta Kate Nietfeld / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel luottaa asialinjaan

Myös Saksan mahtinaisen, liittokansleri Angela Merkelin virka-asu on usein jakkuhousupuku. Bleiserin väri vaihtuu, mutta useimmiten vakaa liittokansleri esiintyy tummissa sävyissä. Asialinja henkii luotettavuutta. Merkel käyttää näyttäviä koruja harvoin. Myös pelkistetty tyyli kertoo itsevarmuudesta.

Korutaiteilija Annette Tillander muistuttaa, että koruilla ei välttämättä viestitetä mitään erityistä, vaan niitä käytetään yksinkertaisesti siksi, että korut ovat kauniita ja kantajalleen mieleisiä. Ne tuovat itsevarmuutta, iloa ja hyvää mieltä. Itsetunto ei kuitenkaan asu timanttikorurasiassa.