1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Pokemonia pelattu jo autoa ajaessa – poliisi muistuttaa pelaajia "oikean maailman" liikenneriskeistä

Poliisi on huolissaan uuden pokemon-pelin pelaamisesta liikenteessä. Pohjanmaan poliisin partiot ovat havainneet peliä pelattavan jopa autoa ajettaessa. Pokemon-pelaajilla on vastuu omasta ja muiden turvallisuudesta "oikeassa" maailmassa.

Kuva: Valtteri Välimäki / Yle

Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Pasi Sillanpään mukaan poliisi ei ole vielä saanut virallisia tehtäviä Pokemon Go:n tiimoilta. Poliisi tahtoo kuitenkin muistuttaa, että peliä pelatessa tulee olla valppaana ja pitää silmät sekä korvat avoinna.

Peliä pelaavan henkilön tarkkaavaisuus saattaa helposti herpaantua ja jahdin lumoissa pelaaja saattaa erehtyä myös alueille, joihin ei missään tapauksessa tulisi mennä.

Liikenteessä erityistä varovaisuutta

Liikenteen seassa pelaaminen saattaa olla ympäristöään tarkkailemattomalle pelaajalle vaaran paikka.

Partiot ovat havainneet, että peliä pelataan jopa autoa ajaessa.

Pasi Sillanpää, komisario

– Muuhun liikenteeseen tulee kiinnittää huomiota herkeämättä, myös kevyellä liikenteellä on varovaisuusvelvollisuus, muistuttaa Sillanpää.

Sillanpää kertoo, että kentällä on myös törmätty jo erittäin vaaralliseen peliin liittyvään ilmiöön.

– Partiot ovat havainneet, että peliä pelataan jopa autoa ajaessa, joka on äärimmäisen huolestuttavaa liikennekäyttäytymistä. Pelaaminen autoa tai muuta moottoriajoneuvoa ajaessa on ehdottomasti kiellettyä.

Pokemon Go -pelin latausruudussa kehotetaan pelaajaa olemaan valppaana Kuva: Valtteri Välimäki / Yle

Pokemoneita ei saa pyydystää missä tahansa

Virtuaalihirviöitä saattaa löytää lähes mistä tahansa, mutta se ei silti tarkoita, että kaikki paikat ovat sallittuja niiden pyydystämiseen.

Komisario Sillanpää painottaakin, että esimerkiksi yksityisalueelle virtuaalihirviöiden perässä tunkeutuminen on ehdottomasti kiellettyä. Mikäli pokemonin ”metsästyspaikka” ei ole yleinen, täytyy siellä oleskeluun olla aina maan- tai kiinteistönomistajan lupa.

Poliisi seuraa Pokemon Go -pelaajien pelikäyttäytymistä ahkerasti ja lakeja rikkovat tai vaaratilanteita aiheuttavat pelaajat tulevat saamaan sanktioita.

– Kyllä poliisi puuttuu asiaan ja siitä tulee seuraamuksia ja maksettavaa. Sekin kannattaa muistaa, toteaa Sillanpää.

Pokemon Go -pelaajalla ei ole oikeutta mennä yksityisalueelle ilman omistajan lupaa Kuva: Yle

Vanhemmat huomio

Koska Pokemon Go:n harkitsemattomassa pelaamisessa on olemassa monia riskitekijöitä, poliisi kehottaa myös lasten ja nuorten vanhempia perehtymään peliin ja neuvomaan jälkikasvuaan sen pelaamisessa.

– Pidetään järki kädessä niin vältytään ikävyyksiltä. Peli ei saa mennä oman ja muiden turvallisuuden edelle oli kyse sitten aikuisesta tai nuoresta, summaa komisario Sillanpää.

Viime viikkojen kuumimmaksi ilmiöksi noussut Pokemon Go -mobiilipeli on aiheuttanut vilkasta keskustelua ympäri maailman. Pelin ideana on etsiä oikeasta maailmasta pokemoneiksi kutsuttuja virtuaalihirviöitä kännykän GPS-paikanninta ja kameraa käyttäen. Pokemoneja saattaa löytää esimerkiksi teiden varsilta, puistoista, rakennuksista tai vaikkapa naapurin takapihalta.