"Jumala armahtakoon" – eurooppalaiset tulokkaat raapustivat uskonsa Karibian luoliin 500 vuotta sitten

Brittitutkijat ovat löytäneet Kolumbuksen reitin varrelta luolapiirroksia, joissa heijastuu hämmennys Uudesta maailmasta.

Ulkomaat
Tutkija pitekee mittatikkua kaiverrettujen kirjainten alla.
Tekstit ja kuvat on raaputettu kynnellä kiveen.Leicesterin yliopisto

Karibianmereltä syrjäiseltä saarelta on löytynyt runsaasti luolapiirroksia, jotka kertovat, miten eurooppalaiset kristityt kohtasivat alkuperäisasukkaat 500 vuotta sitten.

Ristit ja espanjan- ja latinankieliset uskonnolliset tekstit vaikuttavat tutkijoiden mukaan eurooppalaisten tulokkaiden spontaaneilta reaktioilta siihen, mitä he näkivät Uudessa maailmassa.

Kuvat ja tekstit voivat myös heijastaa uuden ympäristön synnyttämää uskonnollista kriisiä, arkeologit arvioivat vuonna 2013 tekemäänsä löytöä, jonka tutkiminen on jatkunut tänäkin kesänä.

Kallioinen ranta ja sininen meri.
Monan saari on pieni, mutta sen sijainti oli eurooppalaisille keskeinen.Leicesterin yliopisto

British Museumin ja Leicesterin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) arkeologit ovat löytäneet Monan saarelta tuhansia kuvia ja kirjoituksia, jotka oli raaputettu kynnellä pehmeään kiveen. Niitä on 650 neliömetrin laajuudelta kymmenissä luolissa ja niitä yhdistävissä käytävissä.

Löytö antaa siirtomaiden valtaamiseen uuden näkökulman, joka ei ole pelkkää vainoa, ylivaltaa ja Karibian tapauksessa kokonaisten intiaanikansojen ajamista sukupuuttoon, tutkijat sanovat

– Näissä ainutlaatuisissa kuvissa on alkuperäisasukkaiden ja Amerikkojen ensimmäisen eurooppalaisen sukupolven kohtaaminen. Ne auttavat meitä ymmärtämään Amerikkojen kulttuuri-identiteetin syntyä, prosessia, joka jatkuu tänäkin päivänä, sanoo arkeologi Jago Cooper.

"Sana tuli lihaksi"

Mona sijaitsee reitillä, jonka Kristoffer Kolumbus purjehti toisella Amerikan-matkallaan vuonna 1494. Siksi vajaan 50 neliökilometrin saarella oli kokoaan suurempi merkitys Karibian ensimmäisten eurooppalaisten kaupunkien perustamisessa.

Kolme yksinkertaista ristipiirrosta.
Ristejä on luolissa usein suuaukkojen päällä tai katon korkeimmassa kohdassa.Leicesterin yliopisto

Kolme Monan luolissa useimmin toistuvaa tekstiä ovat "Jumala armahtakoon" ja "Jumala teki paljon" sekä lainaus Johanneksen evankeliumista, "Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme." Se on Raamatun tunnetuimpia kohtia ja tuohon aikaan tuttu latinaksi niillekin kristityille, jotka eivät muutoin osanneet latinaa.

Myyttisiä eläinhahmoja.
Piirrosten joukossa on myös intiaanien uskonnollista kuvastoa. Leicesterin yliopisto

Piirroksissa ei kuitenkaan ole pelkkää kristillisyyttä, vaan tulokkaiden usko kohtaa niissä alkuperäisten asukkaiden uskonnon. Niinpä seinistä löytyy sekä ristejä että intiaanien esi-isiä ja myyttisiä eläimiä kuvaavia piirroksia.

Francisco Alegren nimikirjoitus asiakirjassa ja luolan seinällä.
Francisco Alegren nimikirjoitus asiakirjassa ja luolan seinällä.Leicesterin yliopisto

Kapteeni kirjoitti nimensä  seinään

Joukossa on myös nimiä ja päivämääriä. Oman puumerkkinsä jättivät muun muassa sellaiset miehet kuin Alonso Pérez Roldan el Mozo vuonna 1550 ja Alonso de Contreras vuonna 1554. Kapteeni Francisco Alegren nimikirjoitus tunnetaan myös aikakirjoista. Se on niin samanlainen kuin luolan seinässä, että ilmeisesti mies kävi sen raapustamassa omin käsin.

Tutkimus on julkaistu Antiquity-lehdessä.