Punaista herkkua saa jo nyt – vadelma kypsyi tänä vuonna hivenen aikaisessa

Ensimmäiset vadelmat poimittiin tiloilla jo viime viikon lopussa. Vadelmaa löytää toreilta jo nyt, ja seuraavat viikot ovat vadelman pääsatokauden aikaa.

Kotimaa
Vadelmatilalla Suonenjoella
Kaisu Nevasalmi / Yle

Ensimmäiset viljellyt vadelmat ovat kypsyneet viimeisen viikon aikana. Vadelmasadosta odotetaan kohtuullisen hyvää, sillä vadelmakasvustot selvisivät hyvin talven yli. Lisäksi pensaissa on ollut runsaasti kukintoja ja raakileita.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo arvioi, että lähiviikkojen säät vaikuttavat siihen, millainen kaudesta tulee.

– Vadelma on aika arka marja. Jos sateet kiusaavat sitä, niin sen säilyvyys on heikko, heikompi kuin mansikan. Siksi kuivat kelit ovat toivottavampia kelejä.

Ennakolta vadelmasadosta odotetaan tänä vuonna noin miljoonan kilon suuruista, mikä on hieman viime vuosien keskimääräistä satoa isompi.

Kausihuoneissa eli kevytrakenteisen muovikatoksen sisällä kasvatettua vadelmaa saatiin jo kesä–heinäkuun vaihteessa.

Hinnasta puhuttaessa Hannu Salo kertoo vadelman yleisimmän hinnan olevan torikaupassa viisi euroa puolelta litralta.

Vadelmanviljelijät, Suonenjoen Selänteen tilan entinen isäntä Antero Paananen ja Anteron poika Timo
Suonenjoen Selänteen tilan entinen isäntä Antero Paananen ja hänen poikansa, nykyinen isäntä Timo Paananen.Kaisu Nevasalmi / Yle

Kausi päättynee elokuussa

Suomessa tärkeimmät viljeltävät lajikkeet avomaaolosuhteissa ovat kanadalaiset Muskoka ja Ottawa sekä Suomessa kehitetty Maurin Makea. Kaikkia kolmea lajiketta viljellään esimerkiksi suonenjokisella Selänteen tilalla, jossa tilan isäntä Timo Paananen ja entinen isäntä Antero Paananen ovat ehtineet poimia vadelmat pensaista jo kolme kertaa.

– Kyllä olivat ihan hyvät ja terveet marjat. Ensimmäiset marjat olivat kypsyneet ihan reilumminkin, koska normaalisti kausi alkaa vähän vitkuttelemalla, mutta nyt lähti melkein täysillä käyntiin, Antero Paananen kertoo.

Vanha isäntä veikkaa, että vadelman satokaudesta ei tule tänä vuonna erityisen pitkää, kuten ei tilalla myös viljeltävälle mansikallekaan.

– Joskus on pitänyt syyskuussakin riipiä viimeisiä vadelmia pensaista, nyt tuskin menee niin pitkälle.

Suonenjoen vanhimpiin marjatiloihin lukeutuvalta Selänteen tilalta vadelmat myydään kaikki suoraan Pakkasmarjalle eikä niitä nähdä torilla.

Torihinnoista Antero Paananen osaa kertoa nähneensä ilmoituksen, jossa Helsingissä laatikon hinnaksi annettiin 29,95 euroa. Suonenjoen keskustassa laatikollista rasioita kaupiteltiin 30 eurolla.