Rapukausi alkaa – Lapin vähät ravut eivät vielä liikkeellä

Torstaina alkava ravustuskausi ei saa Lapin rapuja liikkeelle, vaikka niiden kuorenvaihto on etuajassa lämpimän alkukesän ansiosta. Lapissa rapusaalis jää muutamaan tuhanteen, sillä rutto on tuhonnut suurimman osan alueen ravuista.

Kuva: Raila Paavola /Yle

Lapissa joudutaan vielä odottamaan rapujen liikkeelle lähtöä, vaikka ravustuskausi alkaa torstaina. Lapin ELY-keskuksen kalatalousasiantuntija Kare Koivisto arvelee, että saalista tulee aikaisintaan heinäkuun viimeisinä päivinä.

– Tai elokuun alussa. Lapissa ravut liikkuvat harvoin ennen elokuuta. Kylminä kesinä on mennyt jopa elokuun puoliväliin, Koivisto sanoo.

Koivisto kertoo, että rapujen kuorenvaihto on silti etuajassa lämpimän alkukesän ansiosta. Koiviston mukaan joukossa on pyyntimittaisiakin rapuja.

Saaliiksi muutama tuhat rapua

Lapissa saalis jäänee muutamaan tuhanteen rapuun

– Saaliit ovat romahtaneet. Parhaimmillaan on saatu pitkän matkaa yli 100 000 ravun saaliita.

Rapurutto on tuhonnut suurimman osan Lapin ravuista, mutta maakunnasta löytyy yksittäisiä ruttovapaita alueita.

Uusi laki vaatii pyytäjien rekisteröitymistä

Uusi kalastuslaki velvoittaa rapuja myyvän rekisteröityvän kaupalliseksi kalastajaksi. 30 euroa maksava rekisteröityminen on voimassa kolme vuotta.

Rekisteröitymätön ravustaja saa myydä pyydystämistään ravuista enintään 300 yksilöä suoraan kuluttajille. Koivisto arvelee, että suurin osa Lapin pyytäjistä mahtuu 300 ravun rajan sisään. Lapissa rapuja pyydetään lähinnä omiin ja tuttavien tarpeisiin.

Lapissa on arvioiden mukaan vain kourallinen kaupallisiksi kalastajíksi rekisteröitynyttä ravustajaa. Koko maassa noin 160 ravustajaa on ilmoittautunut kaupalliseksi kalastajaksi.