1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ylen kysely: Nuorten into liittyä ammattiliittoon hiipuu

Vain joka toinen alle 25-vuotias nuori on ammattijärjestön jäsen, kertoo Yle Uutisten kysely. Yleinen järjestäytymisaste on reilusti yli 70 prosenttia. Tutkijan mukaan nuorten sirpaleinen työelämä näkyy kiinnostuksessa liittyä ammattiliittoon.

talous
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämä kysely vahvistaa hieman sitä käsitystä, että perinteinen ammattiyhdistysliike ja nuoret eivät kohtaa toisiaan.

Hieman yli puolet työssäkäyvistä alle 25-vuotiaista ilmoitti kyselyssä, että ei kuulu ammattiliittoon. Mitä vanhempaa ikäluokkaa vastaaja edusti, sitä enemmän löytyi liittoon kuuluvia. Suomessa ammattijärjestöjen jäsenyys on yleisesti vakiintunut 70 prosentin tuntumaan.

– Monet nuoret ovat kasvaneet sellaiseen työelämään, että leipä on palasina maailmalla. Nuoret ovat itsensätyöllistäjiä, freelancereita tai sivutoimisia yrittäjiä. Tällaisille henkilöille perinteinen ammattiliitto ei ehkä tarjoa sellaista lisäarvoa, jota se tarjoaa vakituisessa työsuhteessa oleville, tulkitsee tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

Palvelualojen ammattiliiton (PAM) jäsenistä suuri osa tekee töitä osa- tai määräaikaisella sopimuksella. Liiton järjestäytymisaste on kaupan alalla 65 prosenttia. Ravintola- ja matkailualalla järjestäytyneitä työntekijöitä on enemmän, 70 prosenttia.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

– Kyllä me tiedostamme sen, että yksityiset palvelualat ovat läpikulkuväylä nuorille. Iso osa nuorista on töissä yksityisillä palvelualoilla jossain vaiheessa elämäänsä ja se on täysin ok. Me haluamme tuoda esille sen, että sillä ei ole väliä, miten pitkään joku on jäsen. Tärkeää on liiton antama tuki riippumatta siitä, onko työsuhde kuukauden tai puolen vuoden pituinen määräaikaisuus, sanoo nuorisosihteeri Eveliina Reponen PAM:sta.

Reposen mielestä nuoret eivät välttämättä vieroksu ammattiyhdistysliikettä, vaikka se koetaankin usein vanhojen rakenteiden ylläpitäjäksi.

– Yleinen mielikuva voi olla, että ay-liike on ei-liike, tai että se pysyy paikallaan. Mukana olevat nuoret ymmärtävät kyllä, että heillä on uskomattoman hieno mahdollisuus ja valta muuttaa ay-liikkeen suuntaa, Reponen sanoo.

Ylen kyselyssä noin 30 prosenttia ilmoitti kuuluvansa liittoon tavan vuoksi tai kertoi saaneensa liitosta apua tarvittaessa. Eroa harkitsi vain harva.

– Ne jotka kuuluvat ammattiliittoihin, ovat yleensä hyvin tyytyväisiä sen tarjoamiin palveluihin ja työsuhdeturvaan, tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen toteaa.

Taloustutkimus haastatteli tutkimukseen hieman yli tuhat henkilöä heinäkuun alkupuolella.

Lue seuraavaksi