Miehemme maailmalla: Kansanvillitsijä Haider kotirinteessään

Vuonna 2008 liikenneonnettomuudessa kuollut Jörg Haider on yksi Euroopan viime vuosikymmenien merkittävimmistä äärioikeistojohtajista. Hänen jalanjäljissään on noussut kansanvillitsijöitä, joista vain muutaman menestys on jatkunut yhtä pitkään. Miehemme maailmalla -radiosarjassa palataan talveen 2000, jolloin Haider oli voittanut vaalit ja aiheuttanut diplomaattisen selkkauksen EU:ssa.

Ulkomaat
Jörg Haider oli tuttu näky kotiseutunsa Kärntenin rinneravintoloissa.
Jörg Haider oli tuttu näky kotiseutunsa Kärntenin rinneravintoloissa.Mika Hentunen / Yle

Voit kuunnella_ Miehemme maailmalla _-sarjaa tästä linkistä. Tämän viikon jaksossa käydään Kärntenissä Itävallassa Vapauspuolue FPÖ:n silloisen johtajan Jörg Haiderin luona.

Toppapuvussa kansan keskellä

Oli helmikuu 2000. Tarja Halonen oli valittu Suomen presidentiksi muutama päivä aiemmin.

Itävallassakin oli hiljattain pidetty vaalit. Haiderin FPÖ sai yli neljänneksen äänistä ja olisi tulosten perusteella kuulunut hallitukseen. Muu Eurooppa oli kuitenkin puuttunut Itävallan asioihin.

EU uhkasi jopa katkaista diplomaattisuhteensa Itävaltaan, mikäli Haider pääsee ministeriksi. Syynä olivat Haiderin rasistinen retoriikka ja rienaava puhetyyli.

Haider osallistui rennosti toppapuvussa ulkoilmatilaisuuteen rinneravintolassa. Haiderin nimi oli koko maailman huulilla ja paineet arvatenkin kovat, mutta stressistä ei näkynyt merkkiäkään.

Jörg Haider oli yhtä hymyä vuoden 1999 lopussa pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen.
Jörg Haider oli yhtä hymyä vuoden 1999 lopussa pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen. Harald Schneider / EPA

Onnitteli suomalaisia Halosen valinnasta

Hyväntuulinen Haider aloitti haastattelun onnittelemalla Halosta vaalivoitosta ja suomalaisia hyvästä presidenttivalinnasta.

Tämä tuskin imarteli Halosta eikä Haider tainnut tarkoittaa sitä, mitä sanoi. Sosiaalidemokraattina Halonen oli hänen poliittinen vihollisensa.

Hän kuitenkin osasi ohjata haastattelua ottamalla kiinni yleisölle eli tässä tapauksessa suomalaisille tärkeästä ajankohtaisesta teemasta.

– Toivon Halosen ajavan Suomen ja muiden pienempien valtioiden intressejä EU:ssa. Jotta se, mitä Itävallassa on juuri nähty, ei muodostuisi käytännöksi, Haiden sanoi.

Puhui itsestään monikossa

– Toivon, että Halonen palauttaa luottamuksen Suomen ja Itävallan välille. Valtioidemme väliset suhteet ovat hyvät ja perinteikkäät. Tasavallan presidentin on pidettävä huolta siitä, että etenkin suhteet pienempiin maihin ovat kunnossa, hän jatkoi.

Kysyin, että entä toisinpäin. Mitä hän itse aikoi tehdä voittaakseen muiden EU-maiden luottamuksen?

Haider vastasi monikossa, me Haiderina. Hänen mielestään luottamuksen voi voittaa vain siten, että hänen puolueensa pääsee hallitukseen ja tekee siellä niin hyvää työtä, että muut EU:ssa huomaavat muodostaneensa heistä väärän käsityksen.

Jörg Haiderista kertova valokuvanäyttely Klagenfurtissa 2009.
Jörg Haiderista kertova valokuvanäyttely Klagenfurtissa 2009. Gert Eggenberger / EPA

"Demokratiassa ei voi kieltää sanoja"

Taktisista syistä hän kieltäytyi haastattelussa myöntämästä, että FPÖ ei pääse hallitukseen. Se oli silloin jo selvää. Muun Euroopan luottamusta oli vaikea palauttaa. Haider oli haukkunut ja nimitellyt muiden EU-maiden presidenttejä.

Häntä boikotoitiin retoriikkansa takia. Hän puhui muun muassa liikakansoittamisesta. Tuota sanaa käyttivät viimeksi natsit.

Tiukkasin, miksi?

Haider vastasi yhtä tiukasti, että demokratiassa ei voi kieltää sanoja. Esimerkiksi Sveitsissä ja Ranskassa on käytössä vastaavia sanoja ja sanontoja, hän väitti.

Miehemme maailmalla, Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.
Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.

"Ei tekemistä kolmannen valtakunnan kanssa"

Haider työskenteli Kärntenin kuvernöörinä, mutta joutui eroamaan sen jälkeen, kun kehui natsien työllisyyspolitiikkaa. Kysyin, mitä hän ajatteli nyt kymmenen vuotta myöhemmin, kolmannesta valtakunnasta? Hän vastasi taas monikossa.

– Sen kanssa meillä ei ole mitään tekemistä. Kutsumme itseämme Vapauspuolueeksi, koska haluamme edistää ihmisten vapautta emmekä sulkea heitä johonkin diktatuuriin, hän sanoi.

Hänestä ei saanut otetta. Hän hymyili ja kehotti maistamaan paikallista olutta.