1. yle.fi
  2. Uutiset

Papit ryhtyivät Pokémon-kouluttajiksi – Vantaan kirkkoihin pääsee nyt lataamaan akkuja

Suursuosion Suomessa saanut mobiilipeli Pokémon Go on saanut pääkaupunkiseudulla ristiriitaisen vastaanoton. Vantaan kirkot ovat toivottaneet pelaajat tervetulleiksi pelaamaan ja lataamaan puhelimia, mutta esimerkiksi Helsingin maauimaloissa pelaaminen on kielletty kokonaan.

Kotimaan uutiset
Nainen pelaa Pokémon Go -peliä.
Nintendo

Vantaan seurakunnat julisti maanantaina Twitter (siirryt toiseen palveluun)-tilillään kaikki Pokémonit- ja niiden keräilijät tervetulleiksi Vantaan kirkkoihin. Suursuosion saavuttanut kännykkäpeli Pokémon Go on saanut myös papit innostumaan. Tikkurilan seurakunnassa pappina työskentelevä Satu Huttunen oli ensimmäisten joukossa keräilemässä Pokémoneja Vantaan kirkkojen kulmilla.

– Helsingin puolelta tuli vinkkiä, että kirkot ovat isossa roolissa tässä pelissä ja heti sitten sunnuntaina lähdimme toisen papin kanssa kiertämään kaikki Vantaan kirkot, ja useampi tuntihan siinä meni Pokémoneja metsästäessä, Huttunen kertoo.

Huttusen mukaan Vantaan kirkkojen lähistöllä lymyilee useita Pokémoneja ja monet kirkoista ovat niin kutsuttuja Poké-Gymejä ja Poké-Stoppeja, eli keskeisiä paikkoja, joissa kännykkäpeliä pelataan. Seurakunnalla ei ole ollut osuutta siihen, että kirkot ovat valikoituneet tärkeiksi pelipaikoiksi.

– Meillä ei ainakaan ole näppejämme pelissä, että ilmeisesti ovat valikoituneet vain sen vuoksi, että kirkot ovat paikallisia merkkikohteita, Huttunen arvioi.

Kyseessä yhteisöllinen Pokémania, ei markkinointitempaus

Huttusen mukaan kyse ei ole kirkon markkinointitempauksesta vaan puhtaasta kiinnostuksesta uutta ilmiötä kohtaan. Hänen mukaansa hengellisyyttä on monenlaista, ja yhteisöllisyys ja sen kokeminen on yksi hengellisyyden muodoista.

– Vaikka näyttää siltä, että kaikki vain tuijottavat kännykkäänsä, niin itsekin huomasin siinä Pyhän Laurin kirkolla pelatessani, että pelaajien välillä on sellaista tietynlaista virnuilua ja se luo kyllä omanlaistaan yhteisöllisyyttä, Huttunen sanoo.

Huomasin siinä Pyhän Laurin kirkolla pelatessani, että pelaajien välillä on sellaista tietynlaista virnuilua

Satu Huttunen, pappi

Huttunen on kollegoineen listannut Vantaan seurakuntien sivuille (siirryt toiseen palveluun)Pokéstoppien ja Pokémon Gymien lisäksi kaikki seurakunnan tilat, joihin tarvittaessa voi pysähtyä lataamaan kännykkäänsä pelin tuoksinnassa.

– Huomasimme toisen papin kanssa, että pelin pelaaminen kuluttaa nopeasti akkua, ja siksi päätimme listata paikat, johon kaikki voivat tulla lataamaan kännykkää. Itse latasimme akut sakastissa, Huttunen kertoo.

Huttusen mukaan kirkkoon voi tulla kuka tahansa, oli sitten kysymys hiljentymisestä tai akun lataamisesta.

Maauimaloissa Pokémoneja ei katsota hyvällä

Toisin kuin Vantaan kirkoissa, Helsingin maauimaloissa ei kannusteta Pokémonien keräilyyn. Uimastadionista ja Kumpulan maauimalasta vastaavan Merja Liimataisen mukaan Pokémon-pelin pelaaminen on johtanut väärinkäsityksiin maauimala-alueilla.

– Meillä on valokuvaus jo kielletty, ja siksi myös tämän pelin pelaaminen, sillä siinä saattaa helposti moni auringonottaja erehtyä luulemaan, että peliä pelaava ottaa valokuvia tai videokuvaa kännykällään, Liimatainen sanoo.

Kumpulan maauimalassa ongelmat Pokémoneja metsästävien kanssa jatkuvat Liimataisen mukaan auringon laskettua.

– Yöaikaan vartijat ovat joutuneet hätistelemään näitä ihmisiä, jotka ovat tulleet alueelle yöllä metsästämään yöPokémoneja, Liimatainen kertoo.

Lue seuraavaksi