1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tyrityn länsimetron uudet kuljettajat lähes toimettomina – palkkakulut 400 000 euroa kuussa

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL on jo kouluttanut ja palkannut kymmeniä uusia metrokuljettajia länsimetroa varten. Koska länsimetron liikennöinti viivästyy, uusille metrokuljettajille on etsittävä muita töitä syksyksi. Kuljettajien palkat sivukuluineen vievät 400 000 euroa kuukaudessa.

Kotimaan uutiset
HKL on jo kouluttanut ja palkannut kymmeniä uusia metrokuljettajia länsimetroa varten. Viimeisimmät uudet kuljettajat valmistuvat elokuun alkupuolella. Kuljettajaoppilas Ismo Melanen harjoitteli ajamista nykyisellä metrolinjastolla tänään.
HKL on jo kouluttanut ja palkannut kymmeniä uusia metrokuljettajia länsimetroa varten. Viimeisimmät uudet kuljettajat valmistuvat elokuun alkupuolella. Kuljettajaoppilas Ismo Melanen harjoitteli ajamista nykyisellä metrolinjastolla tänään. Varpu Helpinen / Yle

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL on jo kouluttanut ja palkannut kymmeniä uusia metrokuljettajia länsimetroa varten.

Viimeinen neljästä uusien kuljettajien koulutusjaksoista on parhaillaan käynnissä, ja oppilaat harjoittelevat ajamista nykyisellä metroverkolla hiljaisina heinäkuun päivinä sekä viikonloppuisin. Länsimetron raiteita ei vielä ajeta.

– Helpointa on varmaankin niin sanottu vedon otto eli autoilijat sanoisivat kaasuttaminen ja vaikeinta on jarruttaminen, että metrovaunu osuu oikealle kohdalle asemalla. Heti kun vähän herpaannuin ajosta, rupesin kattelemaan valoja sun muita, niin heti tulin liian lujaa asemalle ja jouduin ottamaan vähän jäykempää jarrutusta, kertoo kuljettajaoppilas Ismo Melanen.

Metrokuskiksi tiukka seula

Melasella on yli 20 vuoden kokemus rekkaliikenteestä. Hän oli yksi niistä 72 onnekkaasta, jotka pääsivät HKL:n koulutukseen. Hakijoita mielenkiintoiseen kaupungin vakituiseen työpaikkaan oli 1 400.

HKL testasi hakijoita muun muassa ajattamalla heillä heti metroa varikolla, jotta nähtiin hakijan koordinaatiokyky. Jos hakija myöhästyi vähänkin haastattelusta, se merkitsi heti lähtöpasseja: metrokuljettajan on oltava erittäin täsmällinen.

Metrokuljettajan perusvaatimus on 21 vuoden ikä, B-ajokortti, hyvä näkö ja kuulo sekä erinomainen suomen kielen taito. Jos metrotunnelissa tapahtuu jotain, kuljettajaa ja kuljettajan on ymmärrettävä.

Koulutuksessa oppilaat ajavat kaikkia metromalleja: sekä vanhoja että uusia, vasta 15. elokuuta käyttöön otettavia 300-sarjan metrojunia. Ne ovat tutun oransseja, mutta täysin läpikuljettavia päästä päähän.

Koulutus kestää 8 viikkoa ja sisältää ajotuntien lisäksi teoriaa. Kuljettajan on osattava esimerkiksi tarkistaa oikea jännite, jotta radio matkustamoon ja pakkopysäytyslaite toimivat.

Lopuksi metrokuljettajaoppilaillakin on inssi, jonka läpäisseet saavat työsopimuksen. Yksi 72 valitusta on pompannut loppukokeissa.

Kuljettajista asemaisäntiä

Koska länsimetro viivästyy ainakin tammikuuhun, uusille kuljettajille pitää keksiä syksyksi muita töitä.

Osa ajaa nykyisiä linjoja, mutta osasta kaavaillaan asemaisäntiä, jotka neuvoisivat asemalaitureilla matkustajia. Metro alkaa liikennöidä ruuhka-aikaan tiheämmillä, 2,5 minuutin vuoroväleillä elokuun puolivälistä. Junien kääntymisen takia reitit ovat Vuosaari-Ruoholahti ja Mellunmäki-Kamppi.

Yksikin 10 sekunnin viivästyminen tuntuu koko metroliikenteessä.

– Osasta voisi tulla tällaisia asemaisäntiä, jotka tiheän vuorovälin aikaan turvaavat metrojen liikkeellelähdön. Meillä Helsingissä on se ikävä tapa, että sulkeutuvien ovien väliin vielä juostaan, että itse ehditään kyytiin. Asemaisännät varmistavat ovien sulkeutuessa, että juna pääsee liikkeelle ja matkustajat, jotka eivät siihen junaan ehdi, pääsevät 2,5 minuutin päästä tulevaan junaan, HKL:n liikennöintiyksikön johtaja Arttu Kuukankorpi kertoo.

Työtä on tarkoitus kierrättää niin, että kaikki kuljettajat pääsevät ajamaan.

Kuukankorven mukaan järjestelystä on jo alustavasti sovittu kuljettajien pääluottamusmiehen kanssa.

Lasku ainakin 1,2 miljoonaa euroa

Kuljettajien kouluttamisesta ja palkkaamisesta ajoissa länsimetron tarpeisiin syntyy joka tapauksessa iso lasku espoolaisille ja helsinkiläisille veronmaksajille.

– Kuljettajien palkkakustannukset sivukuluineen ovat noin 400 000 euroa kuukaudessa. Se, että kuka tämän kaiken lystin maksaa, on vielä kesken, Kuukankorpi sanoo.

Hän toivoo, että länsimetron suuntaan päästäisiin harjoittelemaan ajamista jo marraskuussa. Iso osa uusista kuljettajista on kuitenkin jo koulutettu ja palkattu ja viimeisetkin valmistuvat ennen elokuun puoltaväliä, jolloin länsimetron piti alun perin liikennöidä. "Tyhjäkäyntiä" on nyt siis ainakin elo-, syys- ja lokakuu eli lasku kolmesta kuukaudesta on 1,2 miljoonaa euroa.

Länsimetron vartijoita ei onneksi ehditty vielä palkata eikä siivousyrityksiä valita.

Lue seuraavaksi