1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ralliradio

Kiitollinen savolainen - Joni Pakarisen ralliblogi

Vuoden 1999 elokuussa 11-vuotiaalle Jonille kerrottiin vanhempien toimesta, että tänä vuonna painumme katsomaan Jyväskylän MM-rallia. Niinä kesinä olimme käyneet vastaavilla ilmoituksilla jo sellaisissa nuorten hittipaikoissa, kuin Olavinlinna ja Vanamon luostari Heinävedellä. Ei välttämättä ollut odotukset korkeimmalla tässäkään kohtaa. Asuimme silloin Kuopiossa eikä siellä rallilla ollut kovin suurta jalansijaa. Silti vaihtoehtojen puuttuessa lähdin mukaan.

Ralliradio
Joni Pakarinen debytoi Ralliradion EK-reportterina 2015 Jyväskylän MM-rallissa.
Tomi Hänninen

Vuoden 1999 Jyväskylän MM-rallia seurasimme ainoastaan lauantaina. Ajoimme pitkin Keski-Suomen maaseutua utuisten peltojen välissä ja päädyimme jonnekin Jämsän korpeen. Tunnelma löi ällikällä. Aamulla ensimmäiset kukot yski vielä pölypalloja kurkusta, kun valehtelematta tuhatpäinen joukko ihmisiä seisoi soratien varressa. Siis tyhjän soratien varressa!

Teen teemuselänteet ja ajan Suomen MM-rallin.

Joni Pakarinen

Lähellä olleen pihapiirin aitassa myytiin lettuja ja kaikki kuuntelivat radiota. Siis sen tyhjän soratien varressa! Kaikki kuuntelivat vielä samaa kanavaa, jolla seurattiin Juha Kankkusen vääjäämätöntä menoa kohti voittoa. Kohta tuo yleisö sai todistaa Juhan ja muiden menoa omin silmin.

En voi käsittää, että tuosta kirjoittaminen saa vieläkin ihon kananlihalle. Mutta siitä kaikesta oli tehty minun uusi rakkauteni: ralliautoilu. Tuohon aikaan pelasin vielä junnujääkiekkoa ja päätin, että teen teemuselänteet ja ajan Suomen MM-rallin. Toki, jos tuleva NHL-joukkueeni antaa ajoluvan.

Joni Pakarisen tyylinäyte Himoksen erikoiskokeella Neste Oil Rallissa 2010.
Joni Pakarinen Himoksen EK:lla 2010 rallissa.Topi Hänninen

Tuosta vuodesta alkoi katkeamaton putki Suomen MM-rallin parissa - vuottakaan en ole väliin jättänyt. Vuodesta 1999 vuoteen 2015 pystyn joka vuodelta kertomaan jonkun muiston, mutta älä huoli, en tee sitä tässä.

Vuodet 2010 ja 2011 ovat minulle erittäin rakkaat ja muistorikkaat, koska tuolloin sain toteuttaa haaveeni ja ajaa Suomen MM-rallin. Vuonna 2010 kaikki kulminoitui siihen, että sain ajaa synnyinkunnan alueella MM-rallia. Perjantaina oli ohjelmassa Myhinpään erikoiskoe, joka on osittain minulle rakkaan Rautalammin emäpitäjän puolella. Ja jos jollekin jäi epäselväksi, niin ei tarvinnut kysellä miltään NHL-joukkueelta lupaa.

VIP-ympyröistä Ralliradioon

Noiden vuosien jälkeen en ole enää ollut puhdas MM-rallin katsoja: 2012 VIP-isäntänä, 2013 VIP-isäntänä ja -järjestäjänä ja 2014 VIP-järjestäjänä ja Yle Ralliradion kuvaajan, Tomi Hännisen kuljettajana. Lisäksi tuona vuonna pääsin J-P Taskisen isännöimän Bensaa suonissa lähetyksen asiantuntijaksi. Ohjelma yllätti itsenikin: kuinka monelta alalta asiantuntija olinkaan.

Podium-juhlien jälkeen olin aivan poikki.

Joni Pakarinen

Viime vuonna 2015 Yle Ralliradio mahdollisti toisen unelmani. Sain mahdollisuuden olla pätkäreportteri. Kaikki ne hetket, joita odotti ralliradiosta kuulevansa, olivat nyt siinä minun vastuullani. Toki kuljettajat, joita haastatellaan, tekevät shown, mutta minun se mikrofoni on suun eteen työnnettävä ja välillä vähän puhuttavakin.

Viime vuoden podium-juhlien jälkeen olin aivan poikki. Melkein kuin olisin ajanut koko kisan. Väsymyksen keskellä olin kuitenkin onnellinen siitä, että sain olla tekemässä ohjelmaa, joka jäisi jonkun toisen ihmisen muistojen arkistoihin.

Vaikken Suomen MM-ralliin kilpailijana enää ole osallistunutkaan, olen tapahtumalle ikuisesti kiitollinen. Niin paljon iloa ja tärkeitä hetkiä se on minulle tuottanut. Kun tulette yleisöksi Suomen MM-ralliin, viihtykää ja antakaa tunnelman ottaa valta teistä. Myönnän, että siinä on riskinsä ja siinä saattaa savolaisestakin tulla kiitollinen, kuten allekirjoittaneesta.

Ainiin. On minulla vielä kolmaskin haave Jyväskylän MM-rallissa, mutta sen kerron vasta sitten, kun se voidaan katsojaoppaasta jonain vuonna lukea.

Kiitollinen savolainen Joni Pakarinen, Muurame 24.7.2016

Seuraa kuinka suosikkisi pärjäävät MM-rallissa! Lataa Uutisvahti tästä: http://yle.fi/uutisvahti/

Lue seuraavaksi