Turkki jatkaa puhdistuksia – kymmeniä tuhansia opetusalan työntekijöitä syrjään, toimilupia peruttu

Lisäksi Turkki vaatii, että yliopiston rehtorien ja dekaanien pitää erota tehtävästään. Maan lähetystoiminnasta vastaava viranomainen on perunut radio- ja televisiokanavien toimilupia.

Turkki
Ihmiset juhlivat vallankaappauksen epäonnistumista Taksimin aukiolla.
Ihmiset juhlivat vallankaappauksen epäonnistumista Taksimin aukiolla 17. heinäkuuta Istanbulissa.Marius Becker / EPA

Turkin opetusministeriö erotti tiistaina määräajaksi 15 200 työntekijäänsä epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen liittyen. Opetusministeriön mukaan viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan näistä henkilöistä.

Turkki vaatii, että yli tuhannen julkisten yliopistojen rehtorien ja dekaanien tulee erota tehtävästään. Erovaatimus koskee 1 577 työntekijää, joita Turkki epäilee osallisuudesta yhteydestä vallankaappausyritykseen.

Lisäksi Turkki on perunut noin 21 000 yksityisissä oppilaitoksissa työskentelevän opettajan opetusluvat.

– Olemme huomioineet ihmisiltä saamamme vihjeet, että nämä ihmiset ovat tekemisissä terrorismin kanssa, asiaa kommentoi Turkin opetusministeriön edustaja uutistoimisto Reutersille.

Turkki on jo aiemmin siirtänyt pois tehtävistään tuhansia sotilaita, poliiseja, tiedusteluviranomaisia sekä uskonnollisten asioiden johtokunnan, oikeuslaitoksen, valtiovarainministeriön ja pääministerin kanslian työntekijöitä.

Turkin lähetystoiminnasta vastaava viranomainen RTUK peruutti toimiluvat kaikilta radio- ja televisiokanavilta, joilla se arvioi olevan yhteyksiä Yhdysvalloissa maanpaossa elävään uskonnolliseen johtajaan Fethullah Güleniin.

Turkki syyttää Gülenille uskollisia joukkoja vallankaappausyrityksen järjestämisestä. Gülen on kieltänyt syytökset. Hän sanoi pitävänsä mahdollisena, että Turkki on lavastanut vallankaappausyrityksen.

Turkki on ilmoittanut valmistelevansa Yhdysvalloille virallista luovutuspyyntöä Gülenista.

Lähteet: AFP, Reuters