"Koti on siellä, missä tivoli on" – Tivoli tuo huvin ihmisten ikkunoiden alle

Sen jälkeen kun tivolin valot sammuvat, muutamassa tunnissa koko huvipaikka on jo 27 rekan kyydissä matkalla uudelle paikkakunnalle. Matkalla asutaan pyörien päällä ja tiivistahtinen kesä vaatii jaksamista. Vaikka työpaikan ja kodin osoite vaihtuu tiheään, antaa reissuelämä myös paljon.

Kotimaa
Mari Seiterä ja Arto Koistinen pääsivät uuden karusellin kyytiin.
Tivoli Seiterän hallintojohtaja Mari Seiterä ja käyttöpäällikkö Arto Koistinen iloitsevat uudesta käsinmaalatusta karusellista.Susanna Vilpponen / Yle

Kun karuselli pysähtyy ja hurjimmista laitteista kuuluva kirkuna hiljenee sunnuntaina kello viideltä iltapäivällä, alkaa muutamien tuntien purku-urakka, jonka aikana koko paketti pistetään kasaan. Yötä vasten karavaani jatkaa kulkuaan seuraavalle paikkakunnalle. Uudessa paikassa tivolin huuma on käsillä taas heti iltapäivällä.

– Jaksamisen perusedellytys on se, ettei ajattele olevansa reissussa, vaan on kotona, siellä missä tivoli on, 13 kesää Tivoli Seiterän mukana kiertänyt käyttöpäällikkö Arto Koistinen raottaa reissutyöläisen elämää.

Tivoli Seiterä työllistää yhteensä 37 työntekijää aina tirehtööristä, laitteenhoitajiin. Liikkuva koti ei tarkoita, että elämä olisi jotenkin erityisen poikkeavaa tavallisesta työntekijän arjesta.

– Elämme ihan normaalielämää, joskin kodeissamme on vain pyörät alla. Meillä on täällä saunat, suihkut, keittiöt, samat kuin kotonakin. Ainoa vaan, että osoite vaihtuu kerran viikossa, tirehtöörin rouva, tivolin hallintopäällikkö Mari Seiterä sanoo.

Tivolin helppous houkuttaa ihmisiä huvittelemaan

Tivoli Seiterä on kiertänyt Suomea tänä vuonna 50 vuoden ajan. Tuossa ajassa on tapahtunut paljon, mutta tivolin tehtävä ihmisten huvittamiseen on pysynyt samana.

– Tivolin vetovoima ja viehätys on se, että tulemme oikeastaan ihmisten ikkunoiden alapuolelle. Lähtö ei vaadi kauheaa suunnittelua ja säätilankin pystyy katsomaan nopeasti, Seiterä kertoo.

Alueelle on vapaa pääsy ja monesti tivoliin tullaankin vain aistimaan tunnelmaa.

– Usein ohikulkijat saattavat pysähtyä kuvaamaan tai poikkeavat vain hattaralle. Tivolissa näkee myös usemman sukupolven viettävän aikaa yhdessä, Seiterä toteaa.

Tapahtumien lisäksi tivoli on juhlistanut pyöreää vuosikymmentä uudella karusellilla. Tuliterä karuselli on tilattu Italiasta, ja sen kaikki osat on maalattu käsin.

Jalkapohjien kutina kertoo kiertävän elämäntavan sopivuudesta

Vaikka viikot rutiineineen toistavat toisiaan, niin kahta samanlaista päivää tivolissa ei ole, kun asiakkaat vaihtuvat päivittäin.

– Aika nopeasti työhön tulee rytmi. Uudelle paikkakunnalle tulo on aina hauskaa, mutta kun vierailu alkaa lähestyä loppuaan niin alkaa myös jalkapohjia kutittaa. On kiire lähteä eteenpäin, Mari Seiterä kertoo.

Parasta tivolissa on molempien mielestä etenkin pienten asiakkaiden riemu.

– Mieltä palkitsevat eniten iloiset kiljahdukset ja pienet ihmiset, jotka pursuavat energiaa ja iloa. Heidän pieni pelkonsa siitä, että ehtiikö laite lähteä ennen kuin sinne ehtii, se nostaa hymyn aina huulille, Seiterä iloitsee.