1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ihmisen muistijärjestelmä

Jyväskylä uudistaa muistisairaiden palvelut – muistiyhdistyksessä muutos herättää huolta

Jyväskylän kaupunki on kesäkuussa irtisanonut muistisairaiden ostopalvelut. Muistiyhdistys on huolissaan siitä, miten hoidon jatkuvuus ja tuttuus turvataan jatkossa.

Kuva: Yle

Jyväskylän kaupunki irtisanoi kesäkuussa muistisairaiden ostopalvelut. Esimerkiksi Keski-Suomen Muistiyhdistyksellä on ollut pitkään sopimus muistisairaiden omaishoitajien kotilomituspalveluista, mutta nyt sopimus on irtisanottu ja se päättyy vuoden lopussa.

Muistiyhdistyksessä päätös on herättänyt huolta muun muassa siinä, miten omaisten kotilomitusten jatkuvuus turvataan.

– Kaikkien ikäihmisten, mutta erityisesti muistisairaiden, näkökulmasta hoitajan pysyvyys on ensiarvoisen tärkeätä, jotta luottamus voisi syntyä. Se, että sopimus muuttuu, vaarantuu tuttu ja turvallinen toimintamalli, kehittämispäällikkö Ulla Halonen Keski-Suomen Muistiyhdistyksestä sanoo.

"Jokaiselle haetaan paras keino"

Kaupungin mukaan vaihtoehtoina ovat kilpailuttaminen, palveluseteli tai palveluiden tuottaminen itse. Kaupungin ratkaisu selviää syksyyn mennessä, mutta vanhuspalveluiden palvelupäällikkö Pirkko Soidinmäki vakuuttaa, että muistisairaiden palvelujen suunnittelussa otetaan huomioon ennen kaikkea asiakkaiden etu.

– Meidän omat palveluohjaajat tapaavat asiakkaat, heille jokaiselle haetaan varmasti se paras keino. Muutokset aiheuttavat aina hämmennystä ja pelkoa, mutta uskon, että me saamme asiat järjestettyä niin, että jokaisella on turvallinen olo.

Jyväskylän perusturvalautakunta päättää muistisairaiden palvelujen järjestämisestä viimeistään syyskuussa.

Ulla Halosta ja Pirkko Soidinmäkeä haastatteli Virpi Kotilainen.