Turkki ja Yhdysvallat yrittävät sovitella uskonmiehestä syntynyttä kiistaa

Turkki on vaatinut Fethullah Gülenin luovuttamista Turkkiin. Yhdysvallat puolestaan arvioi, ovatko Turkin lähettämät asiakirjat virallinen luovutuspyyntö.

Turkki
Fethullah Gülen istuu harmaalla sohvalla, iso kirjahylly takanaan.
Fethullah Gülen asuinpaikassaan Yhdysvaltain Pennsylvaniassa maaliskuussa 2014.Selahattin Sevi / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ovat keskustelleet puhelimessa Yhdysvalloissa elävän Fethullah Gülenin asemasta.

Turkkilainen Gülen asuu maanpaossa Yhdysvalloissa. Presidentti Erdoğan syyttää Güleniä viime viikonlopun epäonnistuneen vallankaappauksen suunnittelusta ja on jälleen kerran vaatinut Gülenin luovuttamista Turkkiin.

On jossain määrin epäselvää, onko Turkki esittänyt virallisen luovutuspyynnön Yhdysvaltoihin. Turkki sanoo lähettäneensä virallisen luovutuspyynnön ja sitä tukevat asiakirjat sähköisesti Yhdysvaltojen viranomaisille.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö puolestaan sanoo arvioivansa Turkin lähettämiä asiakirjoja. Ulkoministeriön mukaan asiakirjat eivät vielä täytä virallisen luovutuspyynnön vaatimuksia.

Yhdysvallat on vaatinut Turkkia esittämään selkeät todisteet Gülenin osallisuudesta epäonnistuneeseen vallankaappaukseen. Gülen itse on kiistänyt osallisuutensa.

Luovutuspyynnön on läpäistävä lukuisia arviointeja sekä Yhdysvaltojen ulkoministeriössä että oikeusjärjestelmässä, jotta Gülen voidaan luovuttaa Turkkiin.

Lähteet: Reuters