17 sotilasta kuoli tukikohtaiskussa – Fulbe-paimentolaiset iskivät al-Qaidan kanssa Malin armeijaa vastaan

Vastuun iskusta on ottanut kaksi ryhmää. Molempia johtavat etniseen fulbe-kansaan kuuluvat henkilöt, jotka haluavat armeijan vastuuseen vähemmistönsä kaltoinkohtelusta.

Ulkomaat
mali 203
Malin armeijan joukot taistelivat islamisteja vastaan pohjoisessa Gaon kaupungissa helmikuussa 2013.Tanya Bindra / EPA

17 sotilasta on kuollut ja 35 haavoittunut armeijan sotilastukikohtaan tehdyssä iskussa varhain tiistaina Malin keskiosassa, kertoo maan hallitus.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman hallituksen tiedottajan mukaan hyökkääjät ottivat haltuunsa tukikohdan, joka sijaitsee aavikkoisella seudulla lähellä Mauritanian rajaa. Tukikohdan sotilaat vetäytyivät lähistölle. Hallituksen mukaan tukikohtaan iski eri ilmansuunnista yhteistyössä kolme eri ryhmää, joista yhdellä olisi yhteyksiä terroristijärjestö al-Qaidaan.

Hyökkääjien kerrotaan muun muassa polttaneen rakennuksia tukikohdassa. Vastuun iskusta on ottanut kaksi erillistä, fulbe-vähemmistön kunniaa puolustavaa ryhmää.

– Iskimme Nampalaan aamulla vastataksemme Malin armeijan tappaviin hyökkäyksiin fulbeja vastaan, sanoi Ansiprj-ryhmän pääsihteeri Oumar Aldjana.

Fulbet ovat syyttäneet armeijaa siviilien tappamisista, kidutuksista ja pidätyksistä. Ryhmän johtohahmojen mukaan iskulla haluttiin huomiota sille, että fulbeja kohtaan esitetään epäoikeudenmukaisia syytöksiä jihadistien tukemisesta alueella.

Uutistoimistojen mukaan taistelijat ottivat tukikohdasta haltuunsa autoja ja ammuksia. Aldjanan mukaan hänen ryhmänsä ei ole ääriryhmä.

– Käytimme ”Allahu Akbar” -iskulausetta hyökkäyksen aikana, mutta sillä ei ole mitään tekemistä jihadismin kanssa, hän kertoo.

Maan hallitus kertoo aikovansa etsiä hyökkääjät ja rankaista heitä.

Ranskan johtama sotilasoperaatio syrjäytti islamistit Malin pohjoisosassa vuonna 2013, mutta iskuja tehdään edelleen aavikolla sijaitsevista piilopaikoista käsin. Nyttemmin iskuja on tehty aiempaa enemmän myös maan keskiosissa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP