Ranskan pääministeri varoittaa tappavista hyökkäyksistä – hätätilaa päätettiin jatkaa jälleen

Pääministeri Manuel Vallsin mukaan ranskalaisten on opittava elämään iskujen uhan kanssa. Aikaisin keskiviikkona parlamentin alahuone päätti jatkaa kansallista hätätilaa puolella vuodella.

Ulkomaat
Manuel Valls
Manuel VallsIan Langsdon / EPA

Ranskan pääministeri Manuel Valls varoitti tiistaina, että maan on varauduttava uusiin tappaviin hyökkäyksiin ja opittava elämään uhan alla, kertoo uutistoimisto AFP.

– Minun on vaikea sanoa nämä sanat, mutta se on velvollisuuteni. Tulee muita hyökkäyksiä ja lisää viattomia ihmisiä kuolee, Valls sanoi. Emme saa tottua iskuihin, mutta meidän on opittava elämään tämän uhan kanssa, pääministeri lisäsi.

Pääministerin varoitus tuli sen jälkeen kun presidentti Francois Hollande sanoi olevansa valmis pidentämään Ranskan hätätilaa vielä kuuden kuukauden ajan Nizzassa tapahtuneen joukkomurhan vuoksi.

Maan kansallispäivänä Nizzassa tehdyssä iskussa kuoli 84 ihmistä. Viisi päivää hyökkäyksen jälkeen 70 ihmistä on edelleen sairaalahoidossa, heistä 19 on kriittisessä tilassa.

Ranska parlamentti äänesti hätätilan pidentämisestä

Ranskan kansalliskokous eli parlamentin alahuone äänesti keskiviikkona aamuyöllä maan hätätilan pidentämisestä kuudella kuukaudella viime viikon Nizzan verilöylyn vuoksi.

Tämä on nyt neljäs kerta, kun kansalliskokous on ehdottanut hätätilan pidentämistä, joten päätös on nyt hyväksyttävä myös senaatissa eli parlamentin ylähuoneessa.

Hätätila on ollut voimassa marraskuun Pariisin iskuista alkaen, mutta sen päättymisestä oli juuri ehditty päättää ennen Nizzan iskua. Hätätilan oli määrä päättyä 26. heinäkuuta.

Hätätila muun muassa antaa poliisille laajemmat valtuudet tehdä kotietsintöjä ja asettaa ihmisiä kotiarestiin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset