Yle valvoi: Yön uutiset lyhyesti

Yhdysvalloissa Donald Trump on valittu republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Maailman ruokaohjelma WFP sanoo, että miljoonat ihmiset tarvitsevat hätäapua eteläisessä Afrikassa kuivuuden vuoksi. Ranskassa parlamentin alahuone on päättänyt jälleen jatkaa kansallista hätätilaa. Yhdysvaltain ja Turkin presidentit keskustelivat puhelimessa USA:ssa maanpaossa elävän Fethullah Gülenin asemasta, jota Turkki syyttää viime viikonlopun vallankaappausyrityksestä.

Ulkomaat
Trump republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa 19. heinäkuuta.
Donald Trump republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa 19. heinäkuuta.Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa republikaaninen puolue on virallisesti valinnut Donald Trumpin presidenttiehdokkaakseen puoluekokouksessaan. Asia oli varmistunut jo puoluekokouksen avajaispäivänä, kun kokous hylkäsi ehdotuksen antaa puoluekokousedustajille vapaat kädet ehdokasäänestyksessä. Trump sai lopulta taakseen 1 725 puoluekokousedustajaa, kun tarvittava määrä oli 1 237. Varapresidenttiehdokkaaksi nimettiin yksimielisesti Indianan kuvernööri Mike Pence.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP on julistanut korkeimman tason hätätilan kuivuuden koettelemille alueille eteläisessä Afrikassa.WFP kertoo tarvitsevansa välittömästi 204 miljoonaa dollaria ruokaan ja sen kuljetuskäytävän avaamiseen alueelle. Järjestön mukaan hätäapua tarvitsee yhteensä 18 miljoonaa ihmistä Lesothossa, Madagaskarissa, Mosambikissa, Swazimaassa, Sambiassa, Zimbabwessa ja Malissa. WFP:n mukaan hätätilan taustalla on El Niño -sääilmiö, jonka vuoksi viljelykasveja on tuhoutunut ja viljasadot ovat epäonnistuneet.

Aikaisin keskiviikkoaamuna Ranskan parlamentin alahuone päätti jatkaa maan kansallista hätätilaa kuudella kuukaudella viime viikon Nizzan verilöylyn vuoksi. Tämä on neljäs kerta, kun kansalliskokous on ehdottanut hätätilan pidentämistä, joten päätös on nyt hyväksyttävä myös senaatissa eli parlamentin ylähuoneessa. Pariisin marraskuun iskuista lähtien voimassa olleen hätätilan oli tarkoitus päättyä 26. heinäkuuta. Ranskan pääministeri Manuel Valls varoitti tiistaina, että maan on varauduttava uusiin tappaviin hyökkäyksiin ja opittava elämään uhan alla, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ovat keskustelleet puhelimessa Yhdysvalloissa elävän Fethullah Gülenin asemasta. Turkkilainen Gülen asuu maanpaossa Yhdysvalloissa. Erdoğan syyttää Güleniä viime viikonlopun epäonnistuneen vallankaappauksen suunnittelusta ja on jälleen kerran vaatinut Gülenin luovuttamista Turkkiin.