Pohjois-Pohjanmaalla hunajasato on jäämässä heikoksi – mehiläiset syövät hunajan itse

Tämäkin vuosi näyttää kehnolta kotimaisen hunajasadon suhteen. Ympäri maata on saatu kuulla, että sato on jäämässä heikoksi. Pohjois-Pohjanmaalla satoa voi kuvata hyvin huonoksi. Mehiläiset syövät osan hunajasta nälkäänsä.

hunaja
Tarhamehiläisiä pesän letoaukolla
Heikki Rönty / Yle

Hunajasato on jäämässä tänäkin kesänä Pohjois-Pohjanmaalla hyvin huonoksi. Näin arvioi Pohjolan Mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja, liminkalainen mehiläistarhuri Hannu Luukinen. Luukisen mukaan mehiläisiä ei ehtinyt kehittyä tarpeeksi kasvien kukinta-aikaan, minkä takia hunajaa ei nyt liiemmin tule.

Mehiläistarhuri Luukinen kertoo, että sateiset säätkään eivät ole tilannetta helpottaneet, sillä mehiläiset ovat joutuneet syömään henkensä pitimiksi sen vähäisen hunajan mitä ovat ehtineet auringonpaisteella kerätä.

Viime vuonna hunajasato oli Pohjois-Pohjanmaalla sadesäiden takia kaikkien aikojen huonoin, minkä takia monen mehiläistarhurin hunajavarastot ovat olleet jo valmiiksi lähes tyhjillään.

Samansuuntaisia satouutisia on saatu muualtakin maasta, kuten Savosta, Pohjanmaalta ja Meri-Lapista.

Pohjois-Pohjanmaalla on Hannu Luukisen arvion mukaan noin 150 mehiläistarhuria, joista valtaosa tuottaa hunajaa vain omiin tarpeisiinsa. Varsinaisia täysammattilaisia ei ole yhtään, mutta noin kymmenelle henkilölle mehiläistarhaus on merkittävä sivutulo Pohjois-Pohjanmaalla.

Hunajasatoa päästään keräämään Pohjois-Pohjanmaan alueella noin viikon päästä.