IBO: Kuolan ydinvoimalan kolmosreaktori pois käytöstä

Kuolan ydinvoimalan automaattinen hätäjärjestelmä kytki voimalan kolmosreaktorin pois sähköverkosta tiistai-iltana, kertoo norjalainen uutissivusto Independent Barents Observer. Säteilyturvakeskuksella ei ole tietoa kohonneista säteilyarvoista.

Kotimaa
Kuolan ydinvoimala, Poljarnyje Zorissa, Kuolan niemimaalla, Venäjällä
Kuolan ydinvoimala, Poljarnyje Zorissa, Kuolan niemimaalla, Venäjällä. Yle

Kuolan voimalan omistajan Rosenergoatomin mukaan säteilytaso voimala-alueella ja sen ulkopuolella on tavanomainen. Muut kolme reaktoria toimivat normaalisti.

Apulaisjohtaja Tomi Routamo Säteilyturvakeskuksesta kertoo, ettei STUK:illakaan ole tietoa kohonneista säteilyarvoista. Routamo on ollut yhteydessä Venäjän viranomaisiin, jotka kertoivat että kolmosreaktori otetaan mahdollisesti käyttöön jo tänään. Pysähdyksen syy ei käynyt keskusteluissa ilmi.

– Laitoksen ylösajoa valmistellaan eli mitään isompaa vikaa siellä ei sitten ole ollut.

Kuolan ydinvoimala sijaitsee 200 kilometriä Suomen rajasta ja se on maailman ainoa napapiirin pohjoispuolella sijaitseva ydinvoimala. Vuonna 1981 toimintansa aloittaneella kolmosreaktorilla on ollut ongelmia aiemminkin. Viimeksi pysähtyi voimalan nelosreaktori tämän vuoden helmikuussa. Routamo ei vedä tapahtuneesta mitään johtopäätöksiä Kuolan ydinvoimalan riskipitoisuudesta.

– Näitä on sattunut suomalaisillakin laitoksilla, ei tosin niin usein kuin venäläisillä laitoksilla. Automaattinen alasajo on turvallinen toimenpide, jotta ei tule mitään isompaa vahinkoa.

lisätty klo 12.00 Routamon kommentit