Turkissa asunut toimittaja arvioi: Vallankaappausyritys ei tullut valtionjohdolle yllätyksenä

Turkissa pitkään asunut toimittaja-kirjailija Lotta Nuotio arvioi, että Turkissa on vallankaappausyrityksen jälkeen ilmassa ison katastrofin ainekset.

Ulkomaat
Lotta Nuotio.
Estetyn sotilasvallankaappauksen jälkeen Turkissa on joidenkin tietojen mukaan pidätetty tai pantu viralta jopa 45 000 eri alojen työntekijää. Turkissa kahdeksan vuotta asunut toimittaja Lotta Nuotio arvioi Ylen aamu-tv:ssä Turkin johdon tekemiä puhdistuksia.

Kapinalaineet lyövät rajuina sotilasvallankaappausyrityksen jälkeisessä Turkissa. Tiistaina muun muassa Turkin opetusministeriö erotti tiistaina määräajaksi 15 200 työntekijäänsä epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen liittyen.

Kahdeksan vuotta Turkissa asunut toimittaja-kirjailija Lotta Nuotio sanoo, että levottomassa Turkissa katastrofin ainekset ovat ilmassa.

– Näyttää siltä, että vallankaappausyritykseen vastataan rajuin ottein. Hän (presidentti Erdoğan) puhdistaa toisinajattelijoita erilaisista valtion instituutioista.

Nuotio arvioi, että vallankaappausyritys ei tullut Turkin valtionjohdolle yllätyksenä.

– Kyllä tällaiseen yritykseen on jotenkin valmistauduttu. Ei olisi ollut mahdollista näin lyhyessä ajassa tutkia, onko virasta pidätetyillä ihmisillä todellisuudessa jotain tekemistä vallankaappausyrityksen kanssa.

Ison katastrofin merkit ilmassa

Nuotion mukaan Turkissa demokratia on ollut heikoissa kantimissa jo pitkään.

– Eihän demokratia enää toimi Turkissa. Siellä on monet valtion instituutiot ja mediakin käytännössä täysin hallituksen hallussa. On vähän aikaista sanoa, onko se diktatuuri, mutta diktatuuriin kovaa vauhtia ollaan menossa.

Nuotion arvio, että levottomuudet Turkissa voivat kärjistyä entisestään.

– Nyt on näyttänyt tosi vakavalta se, että on ollut katupartioita näiden puhdistuksien yhdessä. Siellä voi ikävä kyllä olla jotain rajumpaakin tulossa.

Yhteiskunnan jakautuminen on Nuotion mukaan yksi Turkin levottomuuksia ruokkiva voima.

– Yhteiskunta on niin syvästi jakautunut yhteiskunta ja ehkä me näemme tätä oirehdintaa juuri nyt. Näyttää siltä, että kansan polarisoituminen ja jakautuminen jatkuu entisestään, mitä valtion johto käyttää hyväksi.

Nuotion mukaan Turkissa tilanne näyttää siltä, että huonompaan suuntaan ollaan menossa.

– Toivotaan ettei Turkissa rysähdä isommin. Kyllähän tässä asiantuntijat ovat puhuneet jonkin aikaa, että siellä on sisällissodan riski. Ison katastrofin merkkejä on ilmassa, päättää Nuotio.