Ilmalämpöpumppu ei kerää kosteutta asuntoon – kunhan sen asentaa ja sitä käyttää oikein

Ilmalämpöpumppujen suosio on ollut suurta jo useiden vuosien ajan. Jos asunnon viilennyksen kanssa ei liioitella, kosteusongelmaa ei pääse syntymään.

Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö.
Yle

Asunnon viilentäminen ilmalämpöpumpulla on suhteellisen vaaratonta. Periaatteessa on mahdollista, että huoneistoa viilennettäessä ilmalämpöpumppu samalla kerää huoneeseen kosteutta, mutta käytännössä näin ei yleensä käy.

Ilmalämpöpumppu kierrättä sisäilmaa ja talvisin huoneistoa lämmittäessään se vähentää ilman kosteutta. Myös kesällä jäädyttäessään pumppu samalla vähentää absoluuttista kosteutta. Oikein asennettu ja käytetty ilmalämpöpumppu ei siis kerää kosteutta asuntoon.

Mikäli asunnon viilennyksen kanssa ei liioitella, kosteusongelmaa ei synny.

– Jos ulkona on hyvin kuuma ja sisätilat viilennetään todella kylmiksi, kosteutta voi kertyä rakenteisiin. Suomessa sellaiselle on harvoin tarvetta, kertoo Teknologian tutkimuskeskuksen tutkijaprofessori Mimmu Airaksinen.

Ilmalämpöpumppujen suosio on ollut suurta jo useiden vuosien ajan ja esimerkiksi vanhaan taloon asennettu ilmalämpöpumppu voi parantaa talon energiatehokkuutta.