Palaneesta koulusta jäi jäljelle vain iso tyhjä kenttä – kaupungin asukkaat valtaavat tontin

Suuri tontti Kouvolan keskustassa jäi kaksi ja puoli vuotta sitten tyhjilleen, kun sillä sijainnut Yhteiskoulun rakennus paloi. Nyt palaneen koulun tonttia ollaan valtaamassa ja muuttamassa kaupunkilaisten voimin puistoksi.

Kotimaa
Palaneen Yhteiskoulun tontti Kouvolan keskustassa.
Petri Lassheikki / Yle

Kouvolan Yhteiskoulun tontista on tarkoitus muokata loppuvuoden aikana väliaikainen kaupunkipuisto.

– Tässä on urheilupuisto, teatteri ja kirjasto ihan lähellä. On tuossa tuo vilkas tiekin, mutta paikkana tämä on silti kiva ja luonnostaan tällainen keskipiste. Ainoa harmi on se, että tämä on tällä hetkellä tämän näköinen, sanoo Noheva Luova osuuskunnan Aleksanteri Repo.

Idean taustalla ovat kaupunkilaiset itse. Joukkoa vetää Noheva Luova osuuskunta. Kaupunki luovuttaa puistoon esimerkiksi olemassaolevia kukkalaatikoita ja katukiviä. Mitään uutta puistoa varten ei hankita.

– Tänne voi tulla graffiteja tai kivenmurikoista on mahdollista tehdä jättikokoista pikselitaidetta. Pyöreämpiin kiviin voi maalata. Haemme toiminnallisuutta, mutta myös rentoilua, Repo kertoo.

Rajoitteitakin on, sillä tontti on kaavoitettu ja jossain vaiheessa paikalle on tarkoitus rakentaa jotain muuta. Sitä odotellessa, kaupunkilaisilla on lupa toteuttaa väliaikaista puistoa.

– Mitään kiinteitä rakennelmia tänne ei tule. Saamme muutaman perinteisen puutarhalaatikon, niihin tulee sitten kukkia tai yrttejä. Niillä ei ihan sisusta tätä armottoman aavaa tilaa, mutta inspiroidumme kenties kaupunkikasvimaista, pohdimme mitä täällä voisi kasvaa, Repo sanoo.

Kevyitä muutostöitä yhteisöllisesti

Tänään keskiviikkona tontilla järjestetään kaikelle kansalle avoin tilaisuus, jossa kerätään ihmisten ideoita siitä, millainen puisto paikalle pitäisi toteuttaa.

– Lähestymistapamme on avoin ja yhteisöllinen. Heti alusta alkean haluaisimme, että kouvolalaiset, niin yksityishenkilöt kuin yhdistykset ja järjestöt, olisivat kiinnostuneita tästä tontista.

Suunnittelutyö on varsin alkuvaiheessa. Ideointia tehdään loppukesän aikana. Kaupungin tekninen lautakunta päättää puiston suurista linjoista alkusyksystä.

– Tarkoitus on toteuttaa melko kevyitä toimenpiteitä, joten toivomme, että pääsemme vauhdikkaasti liikkeelle. Jouluna voisi olla jo joulutori tai pieni luistinrata, Repo visio.