1. yle.fi
  2. Uutiset

Bosniassa varoitetaan Pokémon Go -pelaajia: Älkää harhailko miinakentille

Bosnia on yhä yksi maailman miinoitetuimmista maista. Sodan jälkeen noin 600 ihmistä on kuollut miinaräjähdyksissä.

Ulkomaat
Sotilas raivaa miinan maastosta.
Venäläissotilas käsitteli maastoon jäänyttä miinaa Pribojssa Itä-Bosniassa tammikuussa 1996.Viktor Chabarov / EPA

Bosnia ja Hertsegovinassa varoitetaan Nintendon uutuuspelin Pokémon Go:n pelaajia siitä, etteivät nämä harhailisi maan monille miinakentille pelatessaan peliä.

Kansalaisjärjestö Posavina bez mina julkaisi varoituksen sen jälkeen, kun se oli saanut tietoonsa, että jotkut pelaajat olisivat päätyneet vaarallisille alueille.

– Tänään kuulimme, että jotkut Pokémon Go:n pelaajat ovat pelin virtuaaliolentoja etsiessään menneet alueille, joilla on räjähtämättömiä miinoja. Kehotamme ihmisiä olemaan tekemättä niin, kunnioittamaan miinoista kertovia varoituskylttejä ja pysymään poissa tuntemattomilta alueilta, järjestö kirjoitti Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Bosnia on edelleen yksi maailman miinoitetuimmista maista ja maan alle on arvioitu yhä olevan haudattuna jopa 120 000 miinaa vuosien 1992–1995 sodan seurauksena. Jopa 2,3 prosenttia maan pinta-alasta uskotaan edelleen olevan miinakenttien peittämää.

Yli puoli miljoonaa ihmistä, eli 15 prosenttia väestöstä, asuu lähellä alueita, joilla uskotaan olevan maamiinoja.

Sodan jälkeen noin 600 ihmistä on kuollut miinaonnettomuuksissa ja yli 1 100 on loukkaantunut.

Peliyhtiö Nintendon jokin aika sitten julkaisema uusi mobiilipeli on saanut valtavan maailmanlaajuisen suosion, kun sen pelaajat kulkevat kaduilla etsien pelin virtuaaliolioita.

Heinäkuun alussa julkaistua peliä on jo ehditty pitää syypäänä useisiin rikoksiin, liikennerikkeisiin ja valituksiin muun muassa sairaaloihin harhailevista pelaajista.

Viime viikonloppuna (siirryt toiseen palveluun) floridalaisen talon omistaja ampui kahta peliä pelannutta teiniä, joita hän erehtyi luulemaan murtovarkaiksi. Teinit eivät loukkaantuneet.

Myönteisenä puolena asiassa voidaan pitää sitä, että Britannian poliisi puolestaan kertoi (siirryt toiseen palveluun) eräässä brittiläisessä kaupungissa peliä pelanneiden henkilöiden ilmoittaneen mahdollisesta murtovarkaudesta.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi