1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panaman paperit

Nordea auttanut satoja veroparatiisiyritysten perustamisessa

Nordean sisäisen selvityksen mukaan Nordean Luxemburgin-konttori on tarjonnut hallinnollisia palveluita offshore-asiakkailleen, mutta todisteita aktiivisesta veronkierron auttamisesta ei ole.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Nordean sisäinen selvitys vahvistaa pankin Luxemburgin-konttorin auttaneen yhteensä 562 asiakasta veroparatiisiyrityksen perustamisessa. Selvityksen mukaan Nordea Bank S.A. on tarjonnut hallinnollisia palveluita offshore-asiakkailleen, mutta todisteita aktiivisesta veronkierron auttamisesta ei ole.

Panamalaisesta lakitoimisto Mossack Fonsecasta vuotaneet asiakirjat paljastivat keväällä, että Nordean Luxemburgin-konttori on perustanut asiakkailleen vuosina 2004-2014 lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.

Keskiviikkoaamuna julkaistu selvitys koskee Nordean Luxemburgin-pankin asiakkaita, joiden toimintaa lakitoimisto Mossack Fonseca hallinnoi tai jotka oli rekisteröity Panamaan. Vuosien 2010 ja 2016 välisenä aikana tällaisia yrityksiä oli 137. Selvityksen mukaan näistä yrityksistä 114 oli toimittanut asiakassuhteen alkaessa Nordealle riittävät todisteet verosäännösten noudattamisesta.

Asiakassuhteen solmimisen jälkeen yritysten todisteluhalut heikkenivät entisestään. Selvityksestä ilmenee, että asiakassuhteen alkamisen jälkeen yhteensä 68 yrityksessä havaittiin puutteita todisteista, että yritysten tosiasiallisten edunsaajien verotus on kunnossa. Nyt Nordea kertoo selvittävänsä, miten hyvin nämä asiakkaat ovat noudattaneet ilmoittamiseen ja verotukseen liiittyviä säännöksiä. Mikäli selvitykset osoittavat puutteita, tilit suljetaan.

Vielä huhtikuun puolivälissä Nordea Bank S.A:lla oli 129 offshore-asiakasta. Näiden yhteenlaskettu varallisuus on noin 216 miljoonaa euroa.

Luxemburgin-konttori ei ainoa auttaja

Luxemburgin-yksikön lisäksi Nordean sisäinen selvitys kiinnitti huomiota Nordean eri Pohjoismaiden yksiköiden private banking -toimintaan. Selvityksen mukaan pankin Pohjoismaiden konttoreilla oli 16 pohjoismaista private banking -asiakasta, joilla oli toimiva offshore-yritys vuosina 2010-2016.

Pankki aikoo tehdä lisäselvityksiä viiden asiakkaan kohdalla.

Myös Nordean Venäjän johdon offshore-omistukset selvitettiin. Niistä ei löytynyt huomautettavaa, vaan veroviranomaisille oli toimitettu kaikki Venäjän lain vaatimat tiedot.

Luxemburgin-konttori tiukempaan valvontaan

Nordea kertoo tiukentavansa hallintomallia Luxemburgissa toimivassa pankissaan ja integroivansa sen osaksi pohjoismaista organisaatiotaan. Samalla Nordea Bank S.A.:n hallitus vaihdetaan ja siihen lisätään yksi ulkopuolinen jäsen.

Nordea arvio, että Luxemburgin-konttorin toiminnan jatkuvan suppeammassa mittakaavassa.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull painottaa, ettei Nordea hyväksy, että pankkia käytetään veronkierron välineenä. Von Koskull korostaa Nordean velvollisuutta Pohjoismaiden suurimpana pankkina toimia vastuullisesti. Samalla hän muistuttaa Nordean kiristäneen verotukseen liittyviä toimintaperiaatteita ja käytäntöjä jo ennen kuin markkinatapa tai laki sitä edellyttivät.

– Olen kuitenkin pettynyt toimintaperiaatteidemme käytännön toteutuksessa havaittuihin puutteisiin. Tällaista ei voida hyväksyä, von Koskull sanoo.