Ajax Amsterdam etsii uusia litmasia kykyleirillä Turussa

Ammattilaisuudesta haaveilevat futisjuniorit saavat todellisen näytönpaikan Turussa. Ajax Amsterdamin kykyleirillä harjoitellaan hollantilaishuippujen opastuksella. Suurseura lupaa, että erityisen taitavat juniorit saavat kutsun Ajaxin harjoituksiin Hollantiin.

urheilu
Ajaxin akatemian valmentaja Simon Tahamata opastaa junioreita Turussa Raunistulan kentällä.
Kalle Mäkelä / Yle

Raunistulan tekonurmikentällä kaikuvat tiukat käskyt. Valmentaja yrittää opettaa junioreille oikeaoppista vartaloharhautusta. Kentän toisella puolella harjoitellaan maalintekoa. Suorituksia ei lasketa, jos tempo ei ole riittävän nopea.

Jalkapallon suurseura Ajax Amsterdam etsii uusia kykyjä Turusta. Hollantilaisvalmentajien vetämälle harjoitusleirille osallistuu 18 junioria ympäri Suomen.

Ajax järjestää leirin yhdessä Oulun Rotuaarin Pallon ja Turun Weikkojen kanssa. Kykyleiri on hyvä mahdollisuus ammattilaisuudesta haaveileville junioripelaajille.

Ajaxin akatemian valmentaja Peter van der Hengst seisoo jalkapallokentällä.
Peter van der Hengst seuraa tarkasti nuoria kykyjä.Kalle Mäkelä / Yle

Yli 20 maaottelua Hollannin paidassa pelannut Simon Tahamata pitää näkemästään. Myös Ajaxin akatemian valmentaja Peter van der Hengst on tyytyväinen.

– Saamani ensivaikutelma on ihan hyvä. Jos uskomme, että pelaaja voi pärjätä Amsterdamissa, teemme hänestä raportin seurallemme. Sen jälkeen Ajax kutsuu pelaajan näytille. Neljä kuukautta sitten kutsuin erään 10-vuotiaan suomalaisen perheineen Amsterdamiiin viikoksi, Tahamata sanoo.

Viime kesänä Ajaxin kykyleiri järjestettiin Oulussa. Tuolloin rovaniemeläisseura FC Santa Clausin vuonna 2006 syntynyt Leo Autti pääsi Hollantiin näytille.

Tekniikka ja pelinäkemys korostuvat hollantilaisessa jalkapallossa

Turkulainen Ville Viitanen kuljettaa palloa kohti muovikartiota. Nopea harhautus, käännös päinvastaiseen suuntaan, jalka vapaaksi ja pallo maaliin. Valmentaja Simon Tahamata kannustaa ja piiskaa suorituksiin lisää vauhtia.

Tämä on erittäin hyvää hollantilaista treeniä, eli taitoa, tekniikkaa ja pelikäsitystä.

TPS-juniori Ville Viitanen
Ajaxin akatemian valmentaja Simon Tahamata kuljettaa palloa Turun Raunistulan kentällä.
Hollannin maajoukkueessa pelannut Simon Tahamata hyppäsi välillä mukaan peliin.Kalle Mäkelä / Yle

Viitanen on omien sanojensa mukaan jo tottunut harjoittelemaan ulkomaisten valmentajien alaisuudessa. Nuorukainen vieraili heinäkuun puolivälissä Espanjan pääsarjassa pelaavan Malagan harjoitusleirillä. Silti Viitanen haluaa ottaa vastaan kaiken, mitä Ajaxin miehet ovat tulleet Turkuun opettamaan.

– Tämä on erittäin hyvää hollantilaista treeniä, eli taitoa, tekniikkaa ja pelikäsitystä. Hyvää treeniä meidän ikäisille, sanoo 13-vuotias TPS-juniori.

HJK:ssa pelaava Kasimir Hautamäki myöntää, että häntä jännitti ennen Turun leirin alkua. Suurin jännitys kuitenkin laukesi jo ensimmäisten harjoitusten aikana.

– Haluaisin tulla täällä paremmaksi pelaajaksi. Ainakin oikeassa jalassa on parannettavaa.

Tulevaisuuden osalta pojilla on samanlaiset toiveet. Ammattikentille olisi kova hinku.

– Unelmani olisi päästä ammattilaiseksi johonkin hyvään jengiin. Maalla ei ole niin väliä, Hautamäki sanoo.

– Tähtään maajoukkueeseen ja sieltä vaikka Englannin tai Espanjan liigaan, Viitanen komppaa.