1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jännittävä kesäretki Ruotsiin pikkuveneellä: ”Mietin, onko tässä mitään järkeä”

Timo Aaltonen suuntasi Busterinsa kohti Ruotsin rannikkoa tänä aamuna. Suotuisa sää sai kipparin huokaisemaan helpotuksesta. Hän aikoo ylittää Ahvenanmeren pikkuveneellään jo päivän aikana. Ajatus siitä saa perhoset lentelemään vatsassa.

Kotimaan uutiset
Timo Aaltonen ja Sirpa Stenroos veneessä
Timo Aaltonen

Suomesta pääsee meren ylittämällä ketterästi Ruotsiin päivässä. Yleensä matkaan lähdetään hieman isommalla menopelillä, mutta Timo Aaltonen on todennut pienen Busterin riittävän vallan mainiosti.

– Vaikka tämä on pienvene, näkee matkalla kaikki samat hienot saaristolaismaisemat kuin isommastakin veneestä.

Pienellä veneellä riskit ovat ehkä suuremmat, mutta ne eivät Aaltosta huoleta.

– Ahvenanmeri on sen verran iso lätäkkö, että sen ylittäminen on melkoinen juttu. Yleensä edessä näkee saaria tai majakan, mutta merellä vastassa on vain tyhjä horisontti. Keskellä merta ei kuulu edes kännykkä, mutta otimme hätäraketit mukaan varmuuden vuoksi.

Pieni jännitys kuuluu toki seikkailuun.

– Välillä mietin, onko tässä mitään järkeä. Vähän on perhosia vatsassa, mutta ihan vain sillä tasolla kuin pikkupoikana omenavarkaissa.

Mukana ensikertalainen

Meriseikkailut ovat Timo Aaltoselle tuttuja. Hän on käynyt veneellään Ruotsissa jo seitsemän kertaa. Puoliso lähti mukaan nyt ensimmäistä kertaa.

– Kippari on sen verran kokenut, että uskallan lähteä hänen kanssaan mihin vain. Olen odottanut tätä kovasti, kun olen kuunnellut juttuja Timon ja hänen isänsä reissuista, Sirpa Stenroos kertoo.

Matkareitti kulkee Raumalta Turun saariston läpi Ahvenanmaan eteläpuolta Ruotsin saaristoon. Kaksikko aikoo taittaa tämän matkan päivässä.

– Tämä vastaa maalla ajateltuna 40 kilometrin matkaa pappatunturilla kulkien, Aaltonen kertoo.

Saaristossa vietetyn levon jälkeen vuorossa on kaupunkiloma.

– Viiden päivän reissu tästä tulee, kun vietämme päivän Tukholmassa.

Matkalla palvelus kaverille

Kuten kesäretken luonteeseen kuuluu, tehdään se rennolla otteella. Kun reitti ei ole tiukkaan määritelty, voi matkalla tehdä hyvin palveluksen kaverillekin.

– Kaveri pyysi, että kävisin katsomassa yhtä venettä, joka on myynnissä matkan varrella olevassa saaressa. Tällainen pieni apu annetaan samalla onnettomalle venemiehelle, jolla ei ole venettä, Timo Aaltonen kertoo.

Myyjä on luvannut jättää venesuulin oven auki, jotta tarjolla olevaa puufiskaria pystyy ohimennen tutkailemaan.

Lue seuraavaksi