”Ainoastaan ihmiset voivat muuttaa valtaa” – Lahtelaispoliitikko harmittelee ihmisten jakautumista synnyinmaassaan Turkissa

Syinnyinmaansa Turkin tilannetta tarkasti seuraava lahtelaispolitiikko Alettin Basboga näkee Turkin epäonnistuneen vallankaappausyrityksen selvittelyssä samoja piirteitä kuin monesti aikaisemmin. Basbogan mukaan ykskaks ei voi syntyä 60 000 vihollista turkkilaisilla työpaikoilla, osa heistä pääsee takaisin töihin. 

Ulkomaat
Alettin Basboga
Sini Ojanperä / Yle

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valta voimistuu vallankaappausyrityksen seurauksena entisestään, koska hän on itsepäinen ja ajaa omaa asemaansa ja etua. Näin arvioi lahtelainen poliitikko Alettin Basboga (sd.).

– Hän on älykäs ja käyttää pientäkin tilannetta hyväkseen. On vaarana, että ihmiset eristyvät omiin joukkoihinsa. Erdoğanin pitäisi olla koko kansan presidentti, ei vain osan. Tähän asti hän ei ole sitä ollut, sanoo Basboga.

Erdoğan on toiminut Turkin presidenttinä vuodesta 2014 ja ennen sitä hän on työskennellyt Turkin pääministerinä vuodesta 2003. Basboga harmittelee, että koko tämän ajan islamin uskoa ja valtiota on sekoitettu keskenään.

– Vuoden 2008 jälkeen alettiin riisumaan armeijan upsseereita alas. Tarkoitus on ollut heikentää Turkin vahvaa armeijaa ja sitä kautta päästä vahvistamaan uskontoa, kuvailee Basboga.

Hän uskoo, että tilanne Turkissa myös ajaa ihmisiä muuttamaan ulkomaille.

– Koulutetut ihmiset ja muut vähemmistöt eivät halua elää epämiellyttävässä tilanteessa, jossa ei näe tulevaisuutta.

Kansa puolusti demokratiaa – ja esti vallankaappauksen

Turkin vallankaappausyrityksen jälkipyykissä yli 60 000 työntekijää on menettänyt työnsä. Heidän joukossaan on muun muassa opetusalan ammattilaisia, poliiseja, kenraaleja ja tuomareita.

Basboga uskoo, että irtisanomisia tullaan perumaan.

On vaarana, että ihmiset eristyvät omiin joukkoihinsa. Erdoğanin pitäisi olla koko kansan presidentti, ei vain osan.

Alettin Basboga

– Tällaisia on ollut aikaisemminkin. Ei voi olla ykskaks 50 000 vihollista.Turkin historiassa vallankaappausyrityksiä on ollut muutamia. Tästä yrityksestä erityisen tekee se, että upseereita oli mukana vain muutamia, sanoo Basboga.

– Tämä olisi voinut onnistua, jos kansa ei olisi lähtenyt kaduille puolustamaan demokratiaa. Kun puolueita valitaan ja hallitusta perustetaan, niin ainoastaan ihmiset voivat muuttaa valtaa. He lähtivät kaduille, jottei tällaista tapahtuisi. Se veisi Turkkia monta vuosikymmentä taaksepäin.

"Missä tahansa voi sattua mitä tahansa"

Basboga lomaili viime viikolla Turkissa, missä hänellä on sukulaisia ja tuttavia. Tunnelma oli hänen mukaansa arkinen, eikä vallankaappauksesta ollut tietoakaan vielä torstaina, vain päivää ennen yritystä.

Basboga itse ajattelee, ettei pelolle saa antaa valtaa.

– Turkkiin uskaltaa kyllä matkustaa lomamatkalle. Jokainen tietää, että missä tahansa voi sattua mitä tahansa. Valitettavasti ollaan siinä tilassa. Jos pelkäämme terrorismia, niin palvelemme sitä.