Anttilan kaikki lähes 1300 työntekijää irtisanotaan – työtä järjestetään jatkossa mahdollisimman monelle

Anttila- ja Kodin1-tavarataloja on Suomessa 31 kappaletta, jotka kaikki ovat vuokratiloissa.

talous
Anttilan tavaratalo Oulun keskustassa.
Antti Pylväs / Yle

Eilen tiistaina konkurssiin asetetun tavarataloyhtiö Anttilan Oy:n kaikki lähes 1300 työntekijää irtisanotaan.

– Mutta se ei tarkoita sitä, että kaikkien työt loppuvat. Työtä järjestetään jatkossa niin monelle, kuin mahdollista on. Jokainen pystyy kuvittelemaan, että jos tavaratalot ovat auki, niin töitä on edelleen paljon, kertoo pesänhoitaja Mikko Tiilikka

Anttila- ja Kodin1-tavarataloja on Suomessa 31 kappaletta, jotka kaikki ovat vuokratiloissa. Anttilan lopullisen kohtalon aikataulu riippuu Tiilikan mukaan realisointitavasta.

– Eli jos se myydään liiketoiminnallisena kokonaisuutena, niin ratkaisu voi tulla hyvinkin nopeasti. Jos taas päädytään siihen, että myydään myymälöistä käsin, niin se ottaa oman aikansa, että saadaan myyntitoimenpiteet loppuun, Tiilikka sanoo.

Luottokorttiyhtiö hyvittää ostoksen

Useat kuluttajat ovat huolissaan, jääkö Anttilan nettikaupasta tehty tilaus taloudelliseksi tappioksi. Tiilikan mukaan jos vielä toimittamaton verkkokauppaostos on maksettu luottokortillla, niin luottokorttiyhtiö hyvittää ostoksen.

– Jos kyse on muusta maksutavasta, niin silloin ostos jää valitettavasti kuluttajan vahingoksi.

– Konkurssilaki lähtee siitä, että tällaisissa tapauksissa, kun tavaraa ei ole luovutettu, eli omistusoikeus tavarasta ei ole siirtynyt ostajalle, niin konkurssipesä ei sitä tavaraa saa luovuttaa enää kuluttajalle, vaan se omaisuus kuuluu edelleen konkurssipesälle.

Kuinka paljon ostoksia on tehty ja miltä ajalta ne menevät tämän menettelyn piiriin?

– Lukumäärää ei ole vielä selvillä. Mutta käytännössä kaikki ostokset, jotka on maksettu mutta ei ole asiakkaille toimitettu, tai joita asiakas ei ole hakenut myymälästä.