1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. miinanraivaus

UM: Suomi myöntää 10 miljoonaa euroa Irakille

Puolet tukisummasta on osoitettu miinanraivaukseen Irakissa ja Syyriassa. Apulupaus annetaan tänään Washingtonissa.

miinanraivaus
Pelastustyöntekijät raivaavat autopommi-iskun jälkiä.
Pelastustyöntekijät raivasivat autopommi-iskun jälkiä Bagdadissa 3. heinäkuuta.Ali Abbas / EPA

Suomi myöntää yhteensä kymmenen miljoonaa euroa lisätukea Irakille. Useammalle vuodelle jakautuva tuki käytetään terroristijärjestö Isisiltä vapautettujen alueiden jälleenrakentamiseen, humanitaariseen apuun ja miinanraivaukseen, tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) ulkoministeriö.

Suomi tekee apulupauksen tänään keskiviikkona Washingtonissa, jossa Irakin avunantajamaat kokoontuvat Isisin vastaisen koalition ministerikokouksen yhteydessä.

Kanadan, Japanin ja Saksan järjestämään kokoukseen on kutsuttu maat, jotka ovat valmiita tekemään uusia merkittäviä avustuslupauksia. Kokoukseen osallistuu kaikkiaan 28 maata ja kuusi kansainvälistä järjestöä.

Suomen kymmenen miljoonan euron tuesta kolme miljoonaa on osoitettu Isisiltä vapautettujen alueiden vakauttamiseen ja jälleenrakentamiseen Irakissa. Kaksi miljoonaa euroa on tarkoitettu humanitaariseen apuun, loput viisi miljoonaa puolestaan miinanraivaukseen Irakissa ja Syyriassa.

Suomi päätti jo huhtikuussa lisätä sotilaallisten kouluttajien määrää Pohjois-Irakin Erbilissä. Suomella on noin 50 sotilasta kouluttamassa kurdien Peshmerga-joukkoja, syyskuussa suomalaiskouluttajien määrä nousee sataan.

Yhdysvallat on pyytänyt Suomelta myös aseellista apua Isisin vastaiseen taisteluun. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan päätös on vaikea, eikä vastausta pyyntöön odoteta vielä tämänviikkoisessa kokouksessa. Niinistö osallistuu Isisin vastaisen koalition kokoukseen tänään ja huomenna torstaina.

Lue seuraavaksi