1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sähkönhinnan lasku söi Fortumin tulosta – uudet yritysostot yhä kiikarissa

Energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto putosi 15 prosenttia vuoden takaisesta. Fortum sanoo jatkavansa uusien yritysostojen etsimistä.

talous
Fortumin lippuja liehumassa.
Yle

Energiayhtiö Fortumin liikevoitto supistui huhti-kesäkuussa sähkönhinnan laskun ja vertailukautta vähäisemmän vesivoimatuotannon vuoksi.

Fortumin jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liikevoitto oli 122 miljoonaa euroa, mikä oli 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden toisella neljänneksellä.

Fortumin huhti-kesäkuun liikevaihto oli 768 miljoonaa euroa. Liikevaihto putosi noin kolme prosenttia vuoden takaisesta.

Fortumin liikevoitto ja liikevaihto jäivät kumpikin hieman odotuksista. Uutistoimisto Reutersin analyytikkokyselyssä mediaaniennuste liikevoitoksi oli 125 miljoonaa euroa ja mediaaniennuste liikevaihdoksi 771 miljoonaa euroa.

Kassassa yhä yli kuusi miljardia

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan Fortumin toinen vuosineljännes oli toiminnallisesti odotusten mukainen. Lundmarkin mukaan Fortum uskoo energiasektorin muutosvauhdin kiihtyvän tulevaisuudessa.

– Samalla kun laskemme nykyisten toimintojemme kustannustasoa ja parannamme tuottavuutta, etsimme uusia kasvumahdollisuuksia – sekä orgaanisia että yritysostoja, Lundmark sanoo.

Kesäkuun lopussa Fortumilla oli likvidejä varoja 6,15 miljardia euroa. Kassavarat ovat edelleen valtavat, mutta ne ovat pienentyneet vuodenvaihteesta, jolloin kassassa oli yli kahdeksan miljardia euroa.

Huhti-kesäkuun aikana Fortum muun muassa sopi suomalaisen jätteiden kierrätysyhtiön Ekokemin ostosta. Kaupassa Fortum hankki 81 prosenttia Ekokemistä noin 470 miljoonalla eurolla. Myyjinä olivat Suomen valtio, Kuntaliitto, eläkeyhtiö Ilmarinen ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Osavuosikatsauksessa Fortum kertoo saaneensa heinäkuussa kilpailuviranomaisten hyväksynnät Ekokem-kaupalle. Fortum odottaa saavansa yrityskaupan päätökseen vuoden kolmannella neljänneksellä.

Lue seuraavaksi