Wikileaks julkisti tuhansia AKP-puolueen sähköposteja – Turkki sulki pääsyn sivustolle

Aiemmin vuotosivusto kertoi, että sen sivustoa vastaan hyökättiin julkistuksen jälkeen. Sivuston mukaan sähköpostien vuotaja ei liity perjantain epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen mitenkään.

Turkki
Puolueen jäsenet muikeina.
Turkin liikenneministeri Binali Yildirim (keskellä), hänen vaimonsa Semiha ja silloinen pääministeri Ahmet Davutoglu osallistuivat AKP-puolueen kokoukseen, jossa valittiin uusi puoluejohtaja, Ankarassa 22. toukokuuta.Riza Ozel / EPA

Vuotosivusto Wikileaks julkisti tiistaina lähes 300 000 sähköpostia, joiden se sanoo olevan peräisin Turkin hallitsevan AKP-puolueen jäseniltä.

Kaikkein tuorein julkistetuista sähköposteista on lähetetty tämän vuoden heinäkuun alussa. Vanhimmat viestit ovat peräisin vuodelta 2010. Viestien kerrotaan olevan peräisin kaikkiaan 762 käyttäjältä ja niitä on yhteensä 294 546 kappaletta. Mukana on myös tuhansia liitetiedostoja.

– On syytä panna merkille, että julkistetut viestit käsittelevät pääasiassa kansainvälisiä asioita, eivätkä kaikkein herkimpiä sisäpoliittisia aiheita, Wikileaks sanoi verkkosivuillaan.

Wikileaks sanoi saaneensa sähköpostit haltuunsa viikkoa ennen perjantain epäonnistunutta vallankaappausta, mutta kiirehtineensä julkaisua vastauksena Turkin hallituksen kaappausyrityksen jälkeisille toimille.

Wikileaks sanoo vahvistaneensa viestien sekä myös vuotajan aitouden. Wikileaksin mukaan vuotaja ei liity millään tavalla kaappausyrityksen tekijöihin, kilpailevaan puolueeseen tai valtioon.

Aiemmin vuotosivusto sanoi, että Turkin hallitus yrittäisi todennäköisesti sensuroida viestien julkaisua ja kehotti turkkilaisia kiertämään sensurointia eri keinoin.

Myöhemmin Wikileaks sanoi, että sen sivut ovat pitkäaikaisen hyökkäyksen kohteena. Sivusto sanoi, ettei se ole varma, mistä hyökkäys on peräisin, mutta että ajoitus viittaa Turkin valtiollisen toimijaan tai niiden liittolaiseen.

Keskiviikkona Turkin televalvontaviranomainen sanoi, että Wikileaksin sivustoa vastaan on aloitettu "hallinnolliset toimet". Virasto käyttää termiä usein estäessään pääsyn tietylle sivustolle. Turkki on sulkenut aiemmin rutiininomaisesti pääsyn eri verkkosivuille vastauksena poliittisiin tapahtumiin.

Wikileaks kertoi, että pääsy sen sivustolle on estetty kaikkialta Turkista.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset