Marko Oinas on kelannut yli 500 kilometriä – urakka loppusuoralla

Tavallisella pyörätuolilla voi lähteä vähän pitemmällekin reissulle, mutta aikaa se vie. Oululaismies aloitti pyörätuoliurakkansa Oulusta heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Keskiviikkoaamuna matkaa jatkettiin Järvenpäästä. Reissun päättymistä juhlistetaan Helsingissä perjantaina.

Kotimaa
Marko Oinas kelaa Oulusta Helsinkiin.
Marko Oinas / Instagram

Oululainen Marko Oinas on kelannut pyörätuolilla Järvenpäähän asti. Matkaa määränpäähän eli Helsingin keskustaan on jäljellä nelisenkymmentä kilometriä.

– Hidastamme nyt vähän vauhtia, että olemme Kauppatorilla Havis Amandan patsaalla perjantaina kello 11, Oinas kertoo Järvenpäässä.

Kauppatorille kokoontuu Oinaksen mukana ollut huoltojoukko puolisoineen.

– Toivottavasti sinne tulee vähän muitakin ihmisiä. Torilla tavataan, Oinas toivoo.

Ystävät huolehtivat miehestä ja pyörästä

Heinäkuun ensimmäinen päivä Oulunsalosta alkanut matka on edennyt jo yli 500 kilometriä. Päivämatka on kolmekymmentä kilometriä, viiden kilometrin välein on juomatauko ja puolivälissä matkaa ruokatauko.

Eihän tässä ole muuta kuin aikaa.

Marko Oinas

– Voimia on vielä jäljellä. Onhan tässä saanut levättyä sen verran, että jaksaa seuraavanakin päivänä, Oinas kertoo kunnostaan.

Oululaismiehen mukana reissussa on ystävistä koostuva huoltojoukko.

– He ovat laittaneet tähän omaa aikaansa, omia lomia käyttäneet ja jopa ottaneet vapaata töistä tätä varten. Lupasin heille, että vien heidät Helsinkiin hyvin hyvin hitaasti, Oinas nauraa.

Huoltotiimi tarkistaa matkustusvälineen eli pyörätuolin joka aamu ennen lähtöä ja huoltii, että renkaissa on kahdeksan baria painetta, mukana ensiaputarvikkeet, juomaa ja vähän suolaista purtavaa.

Voimia on vielä jäljellä.

Marko Oinas

Matkaa Oinas taittaa tavallisella pyörätuolilla, jossa ei ole jarruja.

– Haluan näyttää kohtalotovereille, että tällaisella tavallisella pyörätuolilla pääsee pidemmällekin, vaikka se vie aikaa. Mutta eihän tässä ole muuta kuin aikaa.

Haasteita on riittänyt

Kuljettu matka on ollut rankka.

– Mäet, joita on ollut paljon, ovat hidastaneet vauhtia. mutta aina huipulle on päässyt. Sinne kun pääsee niin tietää, että sen jälkeen odottaa alamäki. Sekin helpottaa vähän.

Oinas on kokenut matkan varrella yhden isomman haverin, kun alamäessä pyörätuolin eturengas tarttui asfalttiin ja mies lensi ilmaan kuin leppäkeihäs.

Haasteita ovat tuoneet myös pitkin Nelostietä jyräävä raskas liikenne ja sateinen sää.

– Rekkamiehille pitää nostaa hattua. He ovat hienosti hidastaneet vauhtia ja kiertäneet, jos ovat voineet. Tietenkin jos tulee vastaan autoja, niin takanani pyöräilevä huutaa, että pysähdy tien laitaan, koska tuulivinkka käy niin kovaksi.

– Alussa oli sadepäiviä. Silloin tuoli piti heittää autoon, koska sateella kelauspyörät käyvät liukkaiksi ja vievät voimat kokonaan. Odotettiin, että sade loppui ja jatkettiin sitten.

Jos jää kotiin, sitä masentuu ja tulee kaikenlaisia ajatuksia.

Marko Oinas

Tempaukselle monia syitä

Oinas loukkaantui työtapaturmassa kymmenen vuotta sitten. 21 leikkauksen jälkeen hän päätt,i että jalka amputoidaan polven alapuolelta ja tilalle laitetaan proteesi. Tempauksellaan Oinas haluaa tsempata kohtalotovereitaan.

– Jos näkee esimerkiksi kaupassa pyörätuolissa olevan ihmisen, joka tarvitsee apua, onko niin kiire, että ei voisi auttaa muutaman sekunnin ajan, Oinas kysyy. – Käy edes kysymässä, tarvitsetko apua. Jos vastataan, että en tarvitse, niin on ainakin auttanut kysymällä. Ja kysyminen ei maksa mitään.

Oinas haluaa myös tsempata kohtalotovereitaan ja saada julkisuutta invalidien kokemille haasteille ja rajoituksille.

– Kenelle on sattunut työtapaturma, heidän pitäisi lähteä liikkeelle. Vaikka kaveri voisi hakea ulos, käyttää kaupassa, viedä torile kahville tai uimarannalle.

Hänen mukaansa kotiin neljän seinän sisään ei kannata jäädä.

– Jos jää kotiin, sitä masentuu ja tulee kaikenlaisia ajatuksia. Se syö miestä tai naista.