Hyppää sisältöön

Kirjasto luo nahkansa: Työtiloja yksinyrittäjille ja mediakasvatusta lapsille

Digitalisoituminen ajaa kirjastot tarjoamaan uusia palveluja. Samaan aikaan kun maakunnissa kirjastot sulkevat oviaan, on helsinkiläisillä kirjastoilla hyvä imu.

Rikhardinkadun kirjaston ovi on käynyt 130 vuoden aikana useasti. Kuva: YLE

Helsingin kirjastojen johtajan Tuula Haaviston mukaan kirjaston kävijämäärät ovat laskeneet mm. siksi, että digitaalista aineistoa on runsaasti tarjolla. Esimerkiksi musiikki on lähes kadonnut kirjastosta.

– On vaikea arvioida, miten painetun materiaalin kanssa käy. Elektroniset lehdet ja kirjat ovat olleet laajan yleisön ulottuvilla vasta vähän aikaa. Toistaiseksi ei myöskään ole olemassa paljoakaan tutkimusta siitä, miten aivot ymmärtävät tekstiä ruudulta verrattuna paperille levittäytyvään kirjoitettuun tekstiin, Tuula Haavisto sanoo.

Haavisto kertoo, että on olemassa monia, jotka eivät enää käytä kirjastoa lainatakseen kirjoja, mutta on myös suuri joukko, joka tulee kirjastoon nimenomaan kirjakokoelman vuoksi.

Mikko Toiviainen esittelee pojille sopivaa kirjaa Kallion kirjastossa. Kuva: Mikko Laine / Yle

Tärkeä rooli mediakasvatuksessa

Nuorilla on erilainen lähestymistapa kirjastoon. Tästä kirjasto on löytänyt markkinarakonsa, ja nuoret ovatkin tärkeässä asemassa mediakritiikin ja mediataitojen opettamisessa.

– Teemme yhteistyötä mm. koulujen kanssa. Koululuokkia tulee kirjastoon oppiakseen, mitä tiedonhaku oikein on. Oppilaat näkevät, että on kyse paljosta muustakin kuin googlaamisesta, Haavisto kertoo.

Koululaisten lisäksi mm. seniorit ja eri ammattiryhmät ovat tulleet opettelemaan tiedonhakua.

Lisäksi kirjasto on tuonut mediataitojen opintokokonaisuuden esikoululaisille. Se on kehitetty yhteistyössä päiväkotien henkilökunnan kanssa ja kasvanut todella suosituksi.

Helsingin kirjastoverkko voi hyvin

Helsinki eroaa muusta maasta kirjastoverkkonsa puolesta. Trendinä eri puolilla maata on se, että kirjastot laittavat lapun luukulle. Mutta Helsingissä yksikään kirjasto ei ole sulkemassa oviaan.

– Ihmiset muuttavat maalta pääkaupunkiseudulle, ja pienten paikkakuntien kirjastot lopettavat samaan aikaan kun kirjastot Helsingissä voivat hyvin, Haavisto toteaa.

Keskustakirjasto edustaa nykyaikaa

Kirjastomaailman suuri tapahtuma on Keskustakirjasto, jonka on määrä avata ovensa joulukuussa 2018. Kirjastoon tulee esimerkiksi valtava kirjakokoelma, joka tarjoaa uudenlaisia kokemuksia. Kirjaston ensimmäisessä kerroksessa asiakas voi asioida itsenäisesti: palauttaa kirjoja ja noutaa varattuja tilauksia. Rakennukseen tulee myös ravintola, näyttelyitä, neuvontatiski ja elokuvateatteri. Toisen kerroksen ryhmäopetushuoneessa ja freelancereiden työtiloissa voi kehittää itseään.

– On monia freelancereita, jotka eivät halua tehdä töitä kotona tai kahvilassa. He saavat nyt hyvän työtilan Keskustakirjastosta, sanoo Haavisto.

Tuula Haavisto kertoo, että niin kutsuttu kirjastotaivas pitää sisällään 100 000 kirjaa. Lastenosasto puolestaan innostaa lapsia käyttämään mielikuvitustaan.

– Lastenosasto sisustetaan niin että lapset, vanhemmat tai koko perhe voi lukea yhdessä. Myös lastentapahtumat profiloidaan selkeämmin koko perheille.

Johanna Minkkinen, Yle Svenska, Huvudstadsregionen

.
.