Turkin yliopistoväeltä kielletään työmatkat ulkomaille

Ulkomailla oleskelevia tutkijoita ja opettajia kehotetaan palaamaan pikaisesti kotimaahan, Anatolia-uutistoimisto kertoo.

Ulkomaat
Istanbulin kansainvälinen lentokenttä.
Istanbulin kansainvälinen lentokenttä.Sedat Suna / EPA

Turkin opetusviranomaiset ovat kieltäneet kaikilta korkeakoulujen opettajilta ja tutkijoilta työmatkat ulkomaille, Turkin valtiolliset mediat kertovat.

Yleisradioyhtiö TRT kertoo kiellon olevan toistaiseksi voimassa. Valtiollisen uutistoimisto Anatolian mukaan turkkilaisyliopistoille on ilmoitettu, että ulkomailla työskentelevien tai opiskelevien henkilökunnan jäsenten pitäisi palata kotiin niin pian kuin mahdollista.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema virkamieslähde sanoo, että matkustuskielto on tilapäinen toimenpide, jonka tarkoituksena on estää väitettyjen vallankaappauksen suunnittelijoiden maastapakoa.

Ilmoitus tuli päivää sen jälkeen, kun yli 1 500:aa rehtoria ja dekaania vaadittiin eroamaan. Lisäksi tiistaina peruttiin noin 21 000:n yksityisissä oppilaitoksissa työskentelevän opettajan opetusluvat.

Turkin epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen alkanut puhdistus alkoi armeijasta ja oikeuslaitoksesta, mutta on nyt laajentunut koskemaan myös korkeakouluja. Turkki syyttää Yhdysvalloissa maanpaossa elävää uskonnollista johtajaa Fethullah Gülenia kaappausyrityksen junailemisesta ja juurii voimalla Gülenin tukijoiksi syytettyjä valtion viroista.

Lähteet: AFP, Reuters