1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nordea: Panama-yhtiöiden joukossa yksi suomalainen asiakas

Pankin mukaan Suomi ei ole menettänyt veroetuja Luxemburgin-toiminnan vuoksi. Jatkossa Nordea käy läpi yhtiöiden taustat tarkkaan ja kieltäytyy asioimasta yhtiöiden kanssa, joiden liiketoiminnasta ei ole tarkkaa tietoa.

Nordea-pankkikonsernin maajohtaja Ari Kaperi esitteli osavuosikatsausta ja Panama-selvitystä keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Stina Brännare / Yle

Pankkikonserni Nordea toistaa tiedostustilaisuudessaan, että niin sanottujen Panama-offshore-yhtiöiden joukossa on yksi suomalainen asiakas. Tämä ei kuitenkaan ole verovelvollinen Suomessa.

Nordean mukaan Suomesta ei ole annettu veroparatiisiyhtiöiden hallinnointi- tai perustamispalveluja. Nordean sisäisen selvityksen mukaan Luxemburgin-konttorin toiminnan seurauksena ei menetetä veroeuroja Suomessa.

Maajohtaja Ari Kaperin mukaan suomalaisia on tiedossa vain vähän, koska toiminnasta ei ole mitään etua.

– Vastaus on selvä. Siitä ei ole mitään etua suomalaisille yksityishenkilöille, ainakaan verotuksellista etua pitää omaisuuttaan tämän tyyppisissä yhtiöissä, koska kaikki tiedot ilmoitetaan Suomen verottajalle ja henkilö on verovelvollinen niistä Suomeen, sanoo Kaperi.

Nordealla oli vielä huhtikuussa Luxemburgissa asiakkaana 562 offshore-yritystä, joista 129 oli sellaisia joita hallinnoi panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca tai ne olivat rekisteröity Panamaan. Viidellä yrityksellä on Pohjoismainen edunsaaja.

Tilit on jäädytetty 68 asiakkaaalta, ja niiden osalta tehdään jatkoselvityksiä. Puutteeita on Kaperin mukaan nimenomaan verotiedoissa.

– Käytännössä selvitykset ovat sitä, että varmistutaan siitä,  että asiakkaat oval ilmoittaneet veronsa, kertoo Kaperi.

129 Panama-yhtiön yhteenlaskettu varallisuus oli Nordean mukaan huhtikuussa 2016 noin 216 miljoonaa euroa.

Entä ennen viime huhtikuuta toimineet yhtiöt?

Nordea on käynyt selvitykessään läpi ne asiakkaat, jotka ovat olemassa tällä hetkellä. Pankkikonsernilla ei ole tarkkaa tietoa aiemmista asiakkaista. 

– Ei ole mitään merkkejä siitä, että aikeaisempina vuosina olisi ollut suurta määrää asiakkaita, jotka sittemmin ovat lopettaneet, Kaperi vakuuttaa.  

Kaperi sanoo, että Panama-papereiden suomalaisnimet eivät ole tiedossa, mutta hänen mukaansa Nordean Luxemburgin-yksikön kautta he eivät ole löytäneet Panamaa.  

Kaperi toistaa, ettei hallintayhtiöiden perustamisessa niin sanottuihin offshore-maihin ole mitään laitonta. Hänen mukaansa se on hyvin tavanomaista kansainvälisessä toiminnassa. 

– Voi olla kansainvälisiä tai pohjoismaalaisia ihmisiä, jotka vaikka asuvat ulkomailla ja joilla on monessa maassa omaisuutta, sanoo Kaperi.   

Kaperin mukaan Nordea vaatii, että asiakkaiden tuotoista menee ilmoitus verottajalle, on omaisuus missä muodossa tahansa.   

Aiemmin ei ole ollut tiedossa, että Nordean Private Banking on perustanut varakkaille asiakkaille veroparatiisiyhtiöitä. Tämä tarkoittaa ilmeisesti muualla kuin Luxemburgissa tapahtunutta toimintaa.

Yhtiöiden taustat selvitetään tarkoin

Yksi lopputulos selvityksestä on, että Nordean Luxemburgin toiminta lopetetaan, ja se liitetään pohjoismaiseen organisaatioon. Näin yksikön toiminta tulee myös suoraan pohjoismaisen pankkivalvonnan alaisuuteen.

Nordea kieltäytyy myös jatkossa kaikesta toiminnasta uusien yhtiöiden kanssa, joiden liiketoiminnan tarkoitus ei ole selvillä. Pöytälaatikkofirmojen ei pitäisi siis jatkossa olla mahdollista hyödyntää pankkia omaisuuden piilottamiseen verottajalta ulkomaille.

Kaperin mukaan mikää ei estä jatkossakaan asiakkaita perustamasta varainhallintayhtiöitä veroparatiisimaihin. Edellytys on kuitenkin, että yhtiö kuuluu maahan, joka on soveltaa OECD-maiden raportointistandardia. Käytännössä siis verottaja saa automaattisesti tiedon suomalaisasiakkaan ulkomaisista omistuksista ja niiden tuotoista.  

Pöytälaatikkofirmojen on jatkossa Kaperin mukaan turha tulla koputtelemaan Nordean ovea.

– Jos puhutaan varainhoidosta ja varsinkin siitä, että pöytälaatikkoyhtiöt sijaitsevat jossain offshore-yhtiössä, niin ei voi koputtaa Nordean ovea, sanoo Kaperi.

Mossack Fonsecan valtakirjoissa muutettu päivämääriä

Selvitys paljasti, että seitsemässä tapauksessa Nordean työntekijät ovat muuttaneet asianajotoimisto Mossack Fonsevan valtakirjojen päivämääriä. Tapauksissa on Kaperin mukaan ollut kyse valtakirjojen vanhentumisesta, ja työtenkijät eivät ole saaneet mitään hyötyä päivämäärien muuttamisesta. Myöskään lainvastaisuutta ei ilmeisesti ole havaittu, mutta pankin ohjeita ei kuitenkaan ole noudatettu.

Tapaukset ovat pankin sisäisessä tutkinnassa, ja mahdolliset jatkotoimenpiteet selviävät, kun tiedetään tarkemmin, mitä on tapahtunut.  Seurauksena voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi kirjallinen varoitus, Helsingin tiedotustilaisuudessa arvioitiin.  

"Kelpo tulos"

Nordean tulos Suomessa on ollut kelpo, sanoo maajohtaja Ari Kaperi.

Suomen liikevoitto on kasvanut 4 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Suomen tilaisuudessa Nordea myönsi, että pankista on lähtenyt jonkin verran yksityisasiakkaita.

– Osasyynä ovat Panama-vuodot, mutta muut asiat painavat enemmän, sanoo henkilöasiakkaista vastaava varatoimitusjohtaja Topi Manner. Nordea ei kuutenkaan kertonut lukuja, viesti oli, että asiakkaita on lähtenyt tavanomaista enemmän.

Nordea kertoi Panama-selvityksestään tulosjulkistuksen yhteydessä tänään sekä konsernitasolla Tukholmassa että Suomen-toimintojen osalta Helsingissä.

Offshore- eli veroparatiisiyhtiöiden lukumäärää on korjattu kello 13.15.

Lisätty kappale: Entä ennen viime huhtikuuta toimineet  yhtiöt klo 14:53

_Lisätty kappale: Yhtiöiden taustat selvitetään tarkoin klo 16:04 _