1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kyösti ’Tokmanni’ Kakkonen: ”Tämän sanon suoraan, en koskisi Anttilaan tikullakaan”

Anttila-ketjun konkurssipesältä puuttuu ainakin yksi mahdollinen ostajaehdokas, kun Tokmannin perustaja Kyösti Kakkonen kieltäytyy edes harkitsemasta ketjun ostamista. Kakkonen sanoo Anttilan hukanneen Keskon kyljessä hyvän brändinsä. Lisäksi ketjun nostaminen kannattavaksi vaatisi kymmenien miljoonien eurojen panostuksen.

talous
Kyösti Kakkonen.
Kyösti KakkonenHeikki Haapalainen / Yle

Kyösti Kakkonen on suomalaisen halpakaupan iso nimi. Kolmen vuoden kuluttua kolmekymmentä vuotta täyttävän Tokmanni-ketjun perustaja on Anttilan konkurssista pahoillaan, mutta katsoo ketjun sortuneen yhteen kaupan helmasyntiin, samoin kuin isompi kilpailijansa Stockmann.

– Kaupan alalla muutokset ovat isoja, koko ajan pitää pysyä herkkänä. Ylimielisyyteen ei ole varaa. Se on vähän kuin laivaa ajaisi, että koko ajan pitää seurata säätä ja merimerkkejä ja osata tehdä ratkaisuja. Anttilassa ja Stockmannilla niin ei tehty. Ajateltiin, että tämä on niin iso alus ja niin syvissä vesissä, että hyvin menee, Kakkonen kuvailee.

Brändi hukattiin ja virkamiehet johtoon

Myös Anttila-brändi ehdittiin Kakkosen mukaan hukata ketjussa jokseenkin kokonaan. Postimyynnin pioneerilla oli pitkään hallussaan hyvät sopivaan hintaan. Tämä konsepti kuitenkin hukattiin jo vuosia sitten.

Ulkomaiset omistajat eivät olleet tosissaan. Kun he näkivät, että tähän pitää laittaa rahaa kiinni, he löivät hanat kiinni

Kyösti Kakkonen

– Anttila ei ole ollut mielenkiintoinen seurattava kilpailija ainakaan kymmeneen vuoteen. Hinta ja laatu eivät enää kohdanneet eikä markkinointikaan sujunut. Pysyvien asiakkaiden määrä on varmasti ollut pieni. Sieltä on käyty poimimassa namusia, jos on ollut oikein räväkkä kampanja, Kakkonen kertaa.

Kakkosen mielestä Anttila virkamiesmäistyi muuten niin yrittäjävetoisen Keskon kyljessä. Hän perustelee näkemystään omilla kokemuksillaan integroidessaan vuosia sitten Tokmanni-kokonaisuutta nykyiseen muotoonsa.

– Henkilökunnan asenne on ratkaisevan tärkeä. Keskon kyljessä Anttilasta tuli virkamies. Ainakaan minä en koskisi Anttilaan tikullakaan, kun näen miten se on toiminut henkilöstöjohtamisen puolelta. Tämän nyt sanon ihan suoraan: Jos henkilöstö ei lähde rokkaamaan ja hyppäämään siinä samassa tahdissa, niin se on ihan mahdoton tehtävä.

Ostajan pitäisi satsata kymmeniä miljoonia

Anttilan jatkaja joutuu Kakkosen mukaan miettimään uusiksi lähes kaiken tuotevalikoimasta liiketilojen vuokriin ja henkilöstön määrään.

– Anttilan kauppapaikat ovat sellaisia, että moni tavaratalokauppias pääsee puolella Anttilan vuokratasosta. Peltomarketit maksavat tuskin kolmannestakaan. Nyt vuokrataso pitäisi saada neuvoteltua ainakin puoliksi. Enpä ole kovin vakuuttunut, Kakkonen toteaa.

Kesko möi Anttilan viime keväänä miljoonalla eurolla saksalaiselle pääomasijoittajalle 4K Investille. Kakkosen mielestä ostaja sai Anttilan käytännössä ilmaiseksi, vaikka velat tulivatkin kaupassa mukana. Kakkonen päätteleekin, että ostajan mielessä saattoi olla tuolloin pikavoiton mahdollisuus.

– Ulkomaiset omistajat eivät olleet tosissaan. Kun he näkivät, että tähän pitää laittaa rahaa kiinni, he löivät hanat kiinni. Konseptia olisi pitänyt uudistaa rajusti ja varata siihen muutokseen ainakin kaksi lisävuotta ja varautua laittamaan rahaa kiinni kymmeniä miljoonia euroja. Sitten se olisi onnistunut.

Anttilan konkurssista ei Kakkosen mielestä seuraa nyt muuta kuin yksi iso alennusmyynti, joita kesän loppu on muutenkin pullollaan.

– Anttilan varat ovat käytännössä varastoarvoa. Ei sen dumppaaminen markkinoille ole mikään iso juttu. Se on käytännössä yksi iso alennusmyynti.

Kyösti Kakkonen möi vuonna 2012 omistuksensa Tokmannista Nordic Capital -pääomasijoitusyhtiölle. Myynnin alla Tokmannin liikevaihto oli noin 630 miljoonaa euroa ja ketju työllisti noin 2 700 henkilöä.

Tokmannin menestystä Kakkonen seuraa edelleen, koska moni ketjun myymälöistä toimii hänen omistamissaan kauppakiinteistöissä.

Lue seuraavaksi