Maailman suurin puinen periskooppi avautuu yleisölle loppukesästä

Kyrkösjärven rannan 13-metrinen, Periskoopiksi nimetty muhkea näkötorni avataan kaikelle kansalle Seinäjoen asuntomessujen päätyttyä. Siihen asti se on yksi messukohteista. Näkötornin suunnittelusta vastaa Finlandia-palkittu arkkitehti Anssi Lassila työryhmineen ja itse torni rakentui oppilastyönä.

Kotimaa
Japanissa palkittu näkötorni, Periskooppi, jykevästi Kyrkösjärven rannalla.
Japanissa palkittu näkötorni, Periskooppi, jykevästi Kyrkösjärven rannalla.Anna Wikman / Yle

Kyrkösjärven rantaan rakennettu ulkoilu- ja virkistysalue tulee yleisön käyttöön asuntomessujen päätyttyä elokuussa.

Asuntomessujen rakentamisen yhteydessä on kunnostettu koko ranta. On kohennettu patovallia ja sen päällä kulkevaa pyöräily- ja jalankulkuväylää, rakennettu laituri, uimaranta, kaksi pientä saarta ja näkötorni nimeltään Periskooppi.

Liki miljoona rannan kunnostamiseen

Rannan kohentaminen maksoi Seinäjoen kaupungille noin 900 000 euroa, josta näkötornin osuus oli 100 000 euroa. Japanissa näkötorni on jo palkittu.

Näkötorni on rakennettu Sedun oppilastyönä Janne Mäkelän ohjauksessa ja sen suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto OOPEAA.

– Keväällä tuulisia päiviä oli paljon ja sen myötä rakentamisesta tuli kylmää ja erittäin vaativaa hommaa, muistelee Janne Mäkelä.

Periskooppi on näkötornin ytimenä. Jo alhaalta, ilman yhtään askelmaa sen peileistä voi nähdä ylhäältä avautuvan järvimaiseman.

– On paljon ihmisiä, jotka eivät pysty tai eivät halua kiivetä portaita ylös, muistuttaa arkkitehtitoimisto OOPEAAn vetäjä Anssi Lassila.

Kyrkösjärven Periskoopista näkyy kauas, vaikkei astuisi yhtään rappusta ylöspäin.
Kyrkösjärven Periskoopista näkyy kauas, vaikkei astuisi yhtään rappusta ylöspäin.Anna Wikman / Yle

Periskooppi harmaantuu aikanaan

Anssi Lassilan mukaan Kyrkösjärven rannan rakennus on maailman suurin puu-periskooppi. Se on pystytetty vankasti paikalleen ja päärakennusaineena on lehtikuusi. Periskoopin on tarkoitus kestää niin tuulta kuin pakkastakin.

– Lehtikuusi tekee ulkopinnasta ja porrasaskelmista kestävän, vakuuttaa Lassila.

Näkötornia ei ole pintakäsitelty, vaan ajatus on, että se aikaa myöten harmaantuu.

Rakennus on 13 metriä korkea ja ylätasanteella on levähdyslauteet. Yhtä aikaa Periskoopissa saa olla korkeintaan 25 henkilöä.