1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Nuoret lentokoneen puikkoihin – vauhtia haaveisiin simulaattorista

Lentämistä voi harjoitella aluksi simulaattorilla. Jos innostusta riittää, voi suorittaa lentolupakirjan ja siirtyä koneen puikkoihin.

Kuva: Elli Tervo / Yle

Lentäminen harrastuksena ja ammattina halutaan Kuhmossa lähemmäs nuoria. Paikkakunnalla siirretään Kuhmon Ilmailukerhon simulaattori syksyllä koulujen alkaessa nuorisotiloihin.

– Monella nuoremmalla henkilöllä voi olla lentäjän ura mielessä. Simulaattorissa voi jokainen katsoa, millaista se homma on. Jos siitä joku saa kipinän ja ammatin itselleen tai harrastuksen, niin se on hyvä asia, Kuhmon kaupungin vapaa-aikatoimenjohtaja Timo Heikkilä kertoo.

Heikkilä ei pelkää, että simulaattori menee rikki nuorisotiloissa.

– Jos me pelkäisimme sitä, että kaikki menee rikki, niin emme tekisi mitään. Käytössä tulee tietenkin kulumista, mutta en usko, että tulee mitään ongelmia.

Henkilökohtaisesti pidän lentämistä turvallisena, sehän on turvallisempaa kuin maantiellä ajo.

Tero Karppinen

Simulaattori siirtyi Kuhmoon Hyvinkäältä, josta ilmailukerho osti sen 2 000 eurolla. Kuhmon kaupunki tuki hankintaa 1 000 eurolla.

– Tämäntyyppistä harrastustoimintaa tarvitaan täällä. Tekniikka varmasti kiinnostaa nuoria, Heikkilä toteaa.

Ilmailukerhon jäsen Tero Karppinen kertoo, että tarkoituksena on saada nuoria innostumaan lentämisestä, sillä tällä hetkellä kerhoon kuuluu vain kourallinen nuoria jäseniä.

Turvallisempaa kuin maantiellä ajo

Lajina lentäminen on turvallinen, kun muistaa ennen jokaista lentoa tehdä tarkistuslistan mukaiset tarkistukset ja määrätyt huollot, ja tietenkin lentää ohjeiden mukaisesti.

Pienlentokoneita Kuhmossa Ilmailukerhon käyttämällä lentokentällä. Kuva: Elli Tervo / Yle

Jos taivaalla lähtee temppuilemaan, G-voimat voivat pistää vastaan ja lentäjälle käydä huonostikin. Riskit tulee olla lentäjän tiedossa. Pitää ymmärtää, missä korkeudessa tehdään mitäkin. Ja on osattava lentää kuten tietylle konetyypille on määrätty.

– Henkilökohtaisesti pidän lentämistä turvallisena, sehän on turvallisempaa kuin maantiellä ajo. Ei muitakaan tule vastaan, kun väistelee, Karppinen nauraa.